Dijetetičar nutricionista Jovana Srejić Ferluga odgovara na vaša pitanja.
PITANJE
Ove godine planiram da postim tokom božićnog posta, pa me zanima koliko je ovaj način ishrane dobar i da li se može javiti nedostatak nekih minerala i vitamina i eventualno anemija?
ODGOVOR
Kad postimo, ne unosimo namirnice životinjskog porekla, ali je veoma važno šta jedemo. Idealno je da se tokom posta ishrana bazira na voću, povrću i žitaricama (celo zrno ili integralni proizvodi), biljnim uljima, soji i njenim proizvodima. U tom slučaju praktično ne unosimo holesterol, znatno smanjujemo unos masnoća, a povećavamo unos vitamina, minerala i dijetnih vlakana. Sve ove promene u ishrani su izuzetno korisne i zdrave. Međutim, namirnice biljnog porekla ne sadrže vitamin B12, tako da je kod dugotrajnog posta potrebno uzeti suplemente i na taj način napraviti ravnotežu. Drugi mineral o čijem adekvatnom unosu treba voditi računa tokom posta je gvožđe. Stopa iskoristljivosti gvožđa iz cerealija (pšenične pahuljice, ovsene pahuljice, graham hleb, ražani hleb), povrća (blitva, spanać, kopriva, zelje, soja), semenki (indijski orah, pistaći, seme suncokreta, badem), leguminoza (pasulj, grašak, sočivo) je od jednog do 20 procenata. Međutim, iskoristljivost gvožđa možete poboljšati ako zajedno sa biljnim namirnicama unesete vitamin C i namirnice koje sadrže kalcijum.
Dijetetičar nutricionista Jovana Srejić Ferluga
Kurir.rs, Foto: Shutterstock