Iskoristite sezonu

KESTEN JE PREPUN HRANLJIVIH SASTOJAKA: Evo zašto je ovaj plod jeseni odličan za zdravlje!

Shutterstock

Ne goji i sadrži vitamine koji odlično deluju na organizam

Jedan od najlepših simbola jeseni jeste i miris pečenog kestena na ulicama, ali i u domovima.


S obzirom na to da nam je ovaj divan plod kratko dostupan, treba ga maksimalno iskoristiti u bilo kom obliku - kao kesten-pire, pečen, u poslasticama... Vrlo je zdrav, prepun je minerala i vitamina, sadrži veliki postotak vode. U odnosu na ostale orašaste plodove, kesten ima manje masti, više skroba i jedini sadrži vitamin C. Evo kakve još blagodeti ima za naš organizam.


- Odličan protiv anemije - ima mnogo gvožđa i u kombinaciji s citrusnim voćem pomaže pri lečenju anemije i otklanja umor.


- Brzo vas zasiti - zbog visokog nivoa biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata kesten brzo izaziva osećaj sitosti.


- Stimuliše funkcije nervnog sistema - bogat je mineralima i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i bolesti.

Shutterstock 
foto: Shutterstock


- Koristan za dijabetičare - zbog spore apsorpcije ugljenih hidrata i sporog podizanja insulina u krvi koristan je u ishrani onih koji boluju od dijabetesa.


- Protiv hipertenzije: zbog niskog nivoa natrijuma, a visokog kalijuma, odličan je za osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska, a njegovo diuretičko dejstvo čini ga pogodnim i za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.


Čuva creva i imunosistem - bogatstvo biljnim vlaknima omogućava dobar rad creva, dobro stanje bakterijske flore i sprečava pojavu zatvora.

Kako ga spremiti

Shutterstock 
foto: Shutterstock


Kesten iz rerne


Sastojci:


- svež kesten (količina po želji)


Priprema:


Kestenje dobro operite i zasecite reckavim nožem po širini dok se ljuska ne rastvori. Stavite ga u šerpu, prelijte vodom, stavite ga na ringlu i sačekajte da provri. Kuvajte oko 20 minuta. Nakon toga ga izvadite iz vode, ocedite, prebacite u tepsiju i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni. Kad kestenje bude pečeno, prekrijte ga krpom i ostavite još pet minuta da odstoji da bi ljuska malo omekšala i lakše se gulila.