ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Origano efikasan lek i ukusan začin

Shutterstock

Koristi se kod probavnih smetnji, nervne i mišićne napetosti, zubobolje. Uspešno se primenjuje i kod akutne i hronične upale sinusa, prehlade i gripa, ali i hronične glavobolje

Od davnih vremena ovaj začin je poznat kao jedan od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika, sa snažnim antibakterijskim i antivirusnim delovanjem.


Koristi se kod probavnih smetnji, nervne i mišićne napetosti, zubobolje. Uspešno se primenjuje i kod akutne i hronične upale sinusa, prehlade i gripa, ali i hronične glavobolje.


Ova biljka aromatičnog, pomalo gorkog, ali prijatnog ukusa, najviše se koristi kao začin za mediteranska jela. Iako može da se upotrebljava svež, origano se uglavnom koristi osušen i smrvljen. Veoma je ukusan u raznim umacima, posebno od paradajza, u omletima, jelima s mesom i pirinčem, kao i u jelima od povrća.

Shutterstock 
foto: Shutterstock


Lekoviti čaj od origana


Ovaj čaj se preporučuje u slučaju prehlade, posebno kod kašlja i upale grla, ali i kod astme i bronhitisa. Osim toga, olakšava želudačne i crevne tegobe, poboljšava rad jetre i žučne kese, a ima i umirujuće delovanje. Napravite ga tako što ćete preko kafene kašičice usitnjenih listova origana preliti 150 ml kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji deset minuta. Uzimajte nekoliko puta tokom dana hladan ili mlak čaj. Mogu ga piti i deca.


- Nezaslađen čaj je pogodan za grgoljanje i ispiranje kod upale grla, usne šupljine i desni. U tu svrhu može da se izmeša u jednakoj razmeri sa žalfijom i kamilicom.