Osobe koje svakodnevno jedu badem i čokoladu mogu imati niži holesterol od drugih osoba koje ne jedu te namirnice, pokazao je nedavni eksperiment.
Badem i i čokolada, konzumirani odvojeno, već su bili uključeni u istraživanja povezana sa nižim šećerom u krvi, nižim pritiskom i holesterolom, a to su faktori rizika za bolesti srca.
Za potrebe ovog istraživanja naučnicu su merili nivo hoesterola kod 31 odrasle osobe između 30 i 70 godina. Tiokom prve četiri nedelje istraživanja, svi su bili na standardnoj američkoj ishrani i svakodnevno su dodatno jeli otprilike trećinu badema. U sledeće četiri nedelje ispitanici su svojoj ishrani dodali četvrtinu tamne čokolade dnevno i oko 2,5 kašičice kakao praha. Svi ispitanici imali su period od mesec dana u kojem su ishrani dodavali i bademe i tamnu čokoladu. Dodavanje samo badema smanjilo je za sedam posto nivo lošeg LDL holesterola koji je odgovoran za stvaranje naslaga na krvnim sudovima.
Badem je sam po sebi smanjio nivo LDL holesterola, za razliku od čokolade, ali ta namirnica nije povećala nivo LDL holesterola, rekla je nutricionistkinja Peni Kris-Eterton.
Međutim, nije pametno da se preteruje, već jedite umereno.
Kurir.rs/ Vecernji.hr, Foto: Profimedia