Sir je zdrava namirnica, bogata hranljivih materijama, proteinima i kalcijumom, ali zahteva posebnu pažnju prilikom čuvanja i serviranja.
Ukoliko ste nekada bili u nedoumici da li da pojedete ili bacite sir, ove informacije će vam pomoći da prepoznate ako se možda pokvario.
Tvrdi sirevi
Ovi sirevi će trajati najduže do šest nedelja u frižideru, nakon što ih otvorite. Međutim, pre nego ih otvorite, mogu da traju između četiri i šest meseci, pa i do osam meseci ako ih zamrznete.
Polu-tvrdi sirevi
Kada ih otvorite, u frižideru mogu da stoje do tri nedelje. Pre nego što ga načnete, može da traje dva meseca ako ga čuvate u zamrzivaču.
Ali čak i ako jedan od ovih sireva krene da buđa, jednostavno odsecite oko 2.5 cm i biće bezbedan za jelo.
Mekani sirevi
Mekani sirevi moraju da se jedu relativno brzo zbog štetne bakterije kao što je listerija, koja uspeva zbog pogodne vlage. Stoga moraju da se jedu u okviru dve nedelje, kada se otvore. Kada se stvori buđ, nemojte ih jesti jer mogu biti štetni po stomak.
Možete ih držati u zamrzivaču, ali postoji mogućnost da promene svoj ukus.
Kurir.rs/SrbijaDanas, Foto: Profimedia