Poznato je da je beli luk najbolji prirodni antibiotik, ali zbog njegovog neprijatnog mirisa mnogi ga izbegavaju.
Beli luk je jedna od namoćnijih biljaka na svetu zahvaljujući svojim snažnim lekovitim svojstvima. Međutim, njegov neprijatan miris se dugo zadržava u ustima nakon konzumiranja zato što se prilikom varenja hrane oslobađaju sumporna jedinjenja iz luka.
Međutim postoje namirnice koje mogu da otklone taj miris.
Istraživači kažu da uz luk ili nakon jela trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, celer, krompir, peršin, nanu, bosiljak ili pečurke jer te namirnice sadrže fenole, koji će u hemijskoj reakciji reagovati i sa sumporom izluka i tako neutralizovati snažan miris.
Najviše fenola ima u nani, ali je naučnike znenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, efikasno suzbija miris belog luka.
(Kurir.rs/ Večerni.hr, Foto:Profimedia)