Budući da podstiče probavu, borovnica se često koristi za lečenje poremećaja probavnog sastava, a efikasna je i protiv zaraznih bolesti.
Zahvaljujući sastojku antocianinu, borovnica je najbogatiji izvor antioksidanasa među 40 različitih vrsta voća i povrća. Lišće borovnice je riznica minerala.
Za masažu
Dodajte tri seckana čena belog luka i jedan seckani luk u hladno mleko ili sojino mleko. Prokuvajte i pustite da odstoji pet minuta. Procedite i dodajte sok od tri limuna te pijte tokom dana.
Za jetru i živce
Ujutro, na 1 do 2 sata pre doručka, sažvakati i pojesti 3-5 plodova kleke. Ili spremiti čaj prelivanjem šake izgnječenih plodova kleke litrom ključale vode te popiti tokom dana.
Nega kože
Borovica dezinfikuje kožu te pomaže kod rana, nadražene i upaljene kože, gnojne upale, ekcema, osipa i akni. Eterično ulje dodajte kremi.
Za masažu
Potrebno vam je 100 grama kleke te 500 ml 70-postotnog alkohola ili kvalitetne domaće rakije. Kleke dobro usitnite, prelijte alkoholom i ostavite da se natope dve nedelje. U međuvremenu više puta promućkajte. Sipajte kroz gazu u posudu. Tinktura se koristi za utrljavanje u kožu ili razređena za obloge kod bolova mišića i zglobova.
Za bolji apetit
Za jačanje apetita plodovi kleke pripremaju se kao kompot uz dodatak šećera. Plodovi se pojedu, tečnost popije i tako dok se apetit ne popravi.
Podrigivanje
U posudi od oko 1,5 litara stavite 25 grama borovice, 2 grama anisa, 2 grama ariša, 2 g iđirota, 2 grama šafrana, 2 grama zdravčice te prelijte litrom rakije od 45-50 posto alkohola. Držite na suncu ili na toplom mestu mesec dana, uz svakodnevno mućkanje. Procedite u bocu i pijte po kašičicu rakije dva do tri puta na dan sa malo vode ili šećera.
Protiv grčeva u crevima
Dobro izmešati jednake delove kleke, pelina, hajdučke trave i cveta kamilice, pa 2-3 kašike te mešavine odvojiti, preliti sa 2-3 šoljice ključale vode, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta, a zatim procediti i piti nezaslađeno.
Napitak za bolju cirkulaciju
Potrebno vam je 50 grama borovice, 500 grama luka, 40 grama belog luka, 5 dl 96-postotnog alkohola i 5 dl destilovane vode. Bobice, luk i beli luk očistite, fino usitnite mikserom ili ih sameljite. Stavite u posudu od 2 l, prelijte alkoholom i vodom, a posudu zatvorite i ostavite osam dana. Mešavinu procedite i filtrirajte kroz filter za kafu. Uzima se 0,2 dl svake večeri.
(Kurir.rs/24.hr, Foto: Profimedia)