Da biste uživali u ukusu čokolade, ne morate je kupovati, već možete pripremiti domaću čokoladu sami kod kuće, što i nije tako teško.
Možda neće izgledati kao kupovna, ali je neprocenjivo zasladiti se kockom zdrave i ukusne domaće čokolade, bez belog šećera, hidrogenizovanih masti i aditiva.
Za njenu pripremu potrebno je vrlo malo vremena, a rezultat će oduševiti vašu porodicu.
Sastojci:
- 100 grama kakao praha
- 50 ml mleka po izboru
- 2 kašike meda
- 50 grama margarina (obični ili kokos)
- malo cimeta (po želji)
Opcija:
Šaka seckanih ili celih poprženih orašastih plodova i /ili suvo voće
Umesto meda, može se koristiti fruktoza ili kokosov šećer (pomešajte ih onda ranije, zajedno sa maslacem), oni imaju nizak glikemijski indeks, pa je mogu konzumirati i dijabetičari.
Priprema:
Na tihoj vatri zagrejte mleko, ali nemojte da vam provri. Dodajte margarin i cimet pa sve dobro izmešajte.
Smesu stavite u posudu sa kakaom, ali postepeno i uz stalno mešanje. Ukoliko odmah istresete svu smesu mogu se formirati male grudvice. Gotovu smesu zagrejte na tihoj vatri. Uklonite sa vatre, pa dodajte med.
Po želji, možete dodati seckane ili cele propržene orahe, bademe, lešnike, suvo voće, i na taj način učinićete čokoladu, ne samo ukusnom, već i zdravom.
Smesu možete staviti u silikonske kalupe (za praline ili čokoladnu tablu) ili manje posude, kako god želite. Ostavite je na jedan sat vremena u frižider, da se stegne. Nakon toga, uživaćete u ovoj ukusnoj domaćoj čokoladi.
(Kurir.rs/DnevniAvaz, Foto: Profimedia)