OPREZ: Sve više falsifikata i meda s antibioticima

Shutterstock

Na našem tržištu ima nekih smeša koje ne bi smele ni da se prodaju. Ubedljivo je najrizičniji onaj med koji se dobije od pčela prethodno nakljukanih antibioticima

Med je od davnina poznat kao eliksir zdravlja i prirodni antibiotik.


Najzdraviji ljudi imaju naviku da svakog jutra odmah po buđenju uzmu kašičicu meda s čašom vode, a kad se neko razboli, prvi savet je „popij čaj, uzmi med...“. Međutim, opasnost nastaje kada se koristi onaj neproverenog porekla, koji može da se kupi u radnjama ili od nepouzdanih pčelara.

Profimedia 
foto: Profimedia


Imitacije meda


- Na našem tržištu ima svega, nekih smeša koje ne bi smele ni da se nazivaju medom. Najopasniji je onaj koji se dobije od pčela koje su nakljukane antibioticima. Onda se antibiotici direktno prenesu na med, ljudi ga jedu i koriste nadajući se da unose nešto zdravo i kvalitetno, a u stvari i oni u sebe ubacuju antibiotike, postaju rezistentniji na njih, a to nije nezanemarljiv problem. To najčešće rade neki neregistrovani pčelari, nesavesni ljudi kojima je nebitno da li će nekoga možda ugroziti, već jedino misle o ličnom profitu - priča naš izvor.

Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Prim. dr Biserka Obradović

IMA IH ČAK I U MESU


Specijalista opšte medicine prim. dr Biserka Obradović kaže da je vrlo upitan kvalitet meda koji možemo da nađemo u ponudi i da treba kupovati samo proveren.

- Pčele su mali organizmi, i ako dobijaju antibiotike, to su veoma male i beznačajne doze. Veći je problem antibiotika u mesu koji ljudi jedu, na primer oni koji su alergični na penicilin, pa dobiju neki vid alergije, a ne mogu da otkriju od čega je... Kod meda je veliki problem to što sve više ima proizvoda koji nije pravi pčelinji med, već samo šećer i drugi dodaci - kaže dr Obradović.


Niska cena, loš kvalitet


Đorđe Mrkić, predsednik društva pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog Sada, kaže da se med pravih pčelara rigorozno kontroliše u referentnim laboratorijama, ali da na tržištu uvek može da se nađe nešto što, kako kaže, i ne zaslužuje da se zove med.

- Kod pčelara je 99,99 odsto dobar med. Ali kojekakve smeše koje samo nose nalepnicu s natpisom „med“ napravljene su od mešavine glukoznih i fruktoznih sirupa koji daju sladak ukus, ali nema nikakvog kvalitetnog svojstva kao pravi pčelinji med. To su goli falsifikati - kaže Mrkić. Oni se mogu prepoznati i po ceni, jer koštaju tek nekoliko stotina dinara, a pravi pčelinji med, kvalitetan, proveren i od pouzdanog pčelara, košta najmanje 1.000 dinara za kilogram, pa do 1.200.

Shutterstock 
foto: Shutterstock


Doktor medicine Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, kaže da je nekada u Srbiji bilo dosta meda s antibioticima, ali da se to promenilo.

- Dovodili smo stručnjake iz sveta da pčelarima drže predavanja, podigli smo nivo obrazovanja pčelara i već godinama praktično nismo nalazili med s antibioticima na tržištu Srbije. Glavni naš trenutni problem je veliki procenat falsifikata meda na tržištu - kaže Živadinović.

Shutterstock 
foto: Shutterstock


Činjenice o medu

MED IMA ANTIOKSIDANTNO DEJSTVO, IZUZETNO JE BLAGOTVORAN ZA ORGANIZAM


Pčelinji proizvodi su toliko delotvorni da postoji čitava disciplina koja se naziva apiterapija, koja podrazumeva primenu ovih proizvoda u preventivne i terapijske svrhe


Med može da se koristi od prve godine života pa zauvek


Redovna upotreba meda znatno podiže nivo antioksidantih materija u ljudskom organizmu, a smanjuje holesterol


Ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično i antioksidantno svojstvo. Med čuva organizam od bakterija, virusa i slobodnih radikala, tri najveća neprijatelja zdravlja


Korišćenjem kvalitetnog meda u optimalnim količinama u dovoljno dugom periodu jačamo odbrambene snage organizma. Poboljšavaju se svi parametri imuniteta: krvna slika, aktivnost leukocita, titar antitela i opšte fizičko i psihičko stanje

Kurir / Silvija Slamnig

Foto: Shutterstock, Profimedia, Privatna arhiva