JAČAJU IMUNITET: Začinima do boljeg zdravlja

Shutterstock

Pošto je većina bolesti povezana sa upalnim procesima u telu, ishrana bogata začinskim biljem jača imunitet i tako štiti organizam.

Korišćenje začina može biti odličan način za sprečavanje i lečenje određenih bolesti i stanja prirodnim putem. Zbog toga ih treba što više uključiti u ishranu, po mogućnosti svakodnevno, barem prstohvat. Evo koji su najefikasniji za određena stanja...


1. Bosiljak - ovo je odličan začin protiv prehlade. Podstiče probavu.


2. Žalfija - smanjuje znojenje, navale toplote (valunge), zaustavlja laktaciju i pročišćava grlo tako da smanjuje nakupljanje sluzi usled konzumiranja većih količina mlečnih proizvoda.


3. Ruzmarin - mnogi terapeuti ga nazivaju i zamenom za aspirin, smiruje nervni sistem i jača probavu.


4. Đumbir - najbolju ulogu ima u smirivanju mučnine i bolova u zglobovima. Koristi se za ublažavanje prehlade i želučanih problema, gorušice i dijareje.


5. Peršun - osvežava dah i snažan je diuretik, a posebno je efikasan kod infekcija mokraćnih puteva.


6. Čili paprika - poznata je pod nazivom „mala ljuta paprika“. Odlična je protiv raznih infekcija, glavobolje i depresije. Pomaže i pri razgradnji masne hrane i smanjenja apetita.

Shutterstock 
foto: Shutterstock


7. Origano - dobro utiče na probavu i odlično je sredstvo u suzbijanju gljivica i bakterija.


8. Ren - sprečava razmnožavanje bakterija, umirujuće deluje na disajne organe i kod upale krajnika, a takođe pomaže i kod reume, gihta, čireva, kožnih oboljenja i probavnih smetnji.


9. Celer - odličan je diuretik - pospešuje rad bubrega i celokupnog mokraćnog trakta, doprinosi bržem i boljem izbacivanju štetnih materija topivih u vodi.


10. Kurkuma - podstiče rad probavnog sistema i sagorevanje masti, ima jaka protivupalna svojstva. Pospešuje i detoksikaciju jetre, a redovnom upotrebom može olakšati bolove u zglobovima. Ublažava tegobe artritisa, a sve češće se primenjuje kod karcinoma debelog creva, prostate ili raka dojki jer zaustavlja rast tumorskih ćelija. Pomaže i kod prehlade i respiratornih tegoba.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVE NAMIRNICE obavezno jedite zimi! Pogledajte i zašto!