KROMPIR PRSTE DA POLIŽETE: Žene, poslušajte OVE savete vrhunskih kuvara i vaše ukućane ćete oboriti s nogu!
Bilo da je pečeni ili kuvani, krompir je jedan od omiljenih namirnica na porodičnoj trpezi.
Svaka žena ima neki trik pomoću kojeg sprema savršen krompir. Vrhunski kuvari koriste određene trikove da bi dobili ukusan krompir prste da poližete.
Ako usvojite ove metode čuvenog kuvara Gordona Remzija vaši gosti će biti oduševljeni.
Pravi krompir
Krompir s većim udelom skroba bolji je za pečenje. Sa druge strane, onaj sa manje skroba iskoristite za kuvanje.
Začini
Nakon kuvanja krompir dobro ocedite. Aok želite da im dodate začine poput aleve paprike, soli i bibera, prvo prelijte krompire uljem. Tako će se onilepo zalepiti. Ostavite ih pet minuta pa stavite u posudu za pečenje i dodatno nauljite ako treba.
Kuvanje u hladnoj vodi
Većina kuvara krompire skuva pre stavljanja u rernu, a razlike su u tome što ih neki kuvaju dok ne omekšaju do kraja, a drugi ih vade nakon desetak minuta. Čuveni kuvar Gordon Remzi savetuje da ih prvo ogulite, prepolovite pa stavite da se kuvaju u hladnoj vodi osam minuta.
Dodatna doza hrskavosti
Krompir će biti hrskav ako ga isečete na kriške i pospete mešavinom koju napravite od po dve kašičice kukuruznog brašna i palente i kašičice omiljenih začina poput mlevene paprike i kurkume.
Stavite ih na rastopljenu mast u rernu i pecite na 200°C oko pola sata, pa promešajte i nastavite da ih pečete dok ne dobiju zlatnu boju.
Vreme pečenja
Vrhunski kuvari nakon kuvanja krompire peku oko 45 minuta na 200°C. Čuveni kuvar i vlasnik nekoliko Mišlenovih zvezdica, Heston Blumental, ih peče na 180°C oko 20 minuta, ali ih i duže kuha (20 minuta).
I Remzi i Blumental savetuju da često okrećete krompire. Ako želite da bude hrskaviji, kuvajte ga pet minuta pa pecite 20 minuta na 220°C.
Kurir.rs, Foto: Profimedia