5 DANA JE JELA ZA DORUČAK JAJA I SLANINU: Kada je stala na vagu, nije mogla da veruje
Poznato je da ugljeni hidrati najviše utiču na višak kilograma, jer se njihova prekomerna količina skladišti u telu u obliku masti, odnosno sala. Upravo zbog toga, ishrana bez ugljenih hidrata smišljena je da bi podstakla organizam da potroši masti i koristi naslage sala kao izvor energije - čime bi došlo do gubitka kilograma.
Tvorcem dijete bez ugljenih hidrata smatra se naučnik Atkins, pa se po njemu ova dijeta naziva i Atkinsova dijeta.
Potpunim isključivanjem ugljenih hidrata iz ishrane, ili ograničavanjem unosa na svega 15 - 20 grama dnevno, prva je stavka koje bi se trebalo pridržavati. Osim toga, neophodan je pojačan unos proteina, kao i vitamina A, C, E i B, magnezijuma i kalcijuma.
PRVI DAN
Doručak: omlet sa povrćem, pržen na maslinovom ulju. Povrće se može propržiti, ali je bolje pojesti ga u svežem obliku.
Ručak: čorba ili supa od povrća koje ne sadrže ugljene hidrate, jelo sa roštilja, uz prilog od povrća ili pečuraka
Večera: jogurt, šaka bobičastog voća i badema
DRUGI DAN
Doručak: jaja sa slaninom
Ručak: pljeskavica bez hleba, salata od povrća
Večera: losos spremljen na maslinovom ulju i grilovano povrće
TREĆI DAN
Doručak: dva pržena jaja na puteru, pečurke ili neko povrće, čaj
Ručak: salata od morskih plodova
Večera: grilovano meso sa povrćem
ČETVRTI DAN
Doručak: sardina ili tunjevina u konzervi
Ručak: bareno povrće i komad ćuretine
Večera: goveđa šnicla i salata
PETI DAN
Doručak: jaja sa sirom
Ručak: pečeni batak sa malo maslinovog ulja
Večera: prženi komadići svinjetine sa povrćem
Kurir.rs/Novosti/Foto Profimedia