Sveži sok od ceđene pomorandže je veoma važan element zdrave ishrane.
Ali, da sveži ceđeni sok ne bi naškodio vašem zdravlju, obavezno se pridržavajte ovih saveta. Jednostavni su, a veoma korisni.
Veruje se da je sveže ceđeni sok od pomorandže korisniji od kafe i čaja, jer sadrži mnogo vitamina i mikroelemenata. Međutim, ovo pravilo ne funkcioniše uvek.
Nikako na prazan želudac
Nutricionisti veruju da sveži sok ne bi trebalo da pijete na prazan želudac. Kiseli sok iritira sluzokožu usta i ako ga mnogo konzumirate možete dobiti gastritis.
Šteti zubima
Takođe, opasan je za zube. Šećeri i kiseline, koje se nalaze u soku, polako ali sigurno uništavaju zubnu gleđ.
Sveži sok je potrebno konzumirati slamčicom, tako da kiselina ne oštetiti zubnu gleđ, a nakon konzumiranja zubari preporučuju ispiranje usta toplom vodom.
Savet:
Da sveži sok od narandže ne bi iritirao želudac, nutricionisti preporučuju da sok pomešate sa čistom flaširanom vodom u razmeri 1:3. Sok ne treba mešati metalnom kašikom, jer metal uništava vitamin C.
Sveže sokove ne treba filtrirati jer pulpa sadrži najveću količinu hranljivih materija.
Ljudi sa viškom kilograma ne bi trebalo da piju slatke sokove, jer oni izazivaju gomilanje masti na struku, kukovima i zadnjici.
Kurir.rs/Ženski Magazin