Savetuje se prestanak pušenja, pijenja alkohola i crne kafe (više od tri šoljice dnevno), kao i unos nemasne i blago začinjene hrane
Mnogi ljudi misle da hrana uzrokuje čir na želucu, a drugi tvrde da su ga dobili zbog stresa. Međutim, to baš nije tako.
Ako već imate čir na želucu, činjenica je da će ovo dvoje - i loš izbor namirnica i stres, i te kako uticati na vaše zdravlje i da će, nažalost, pogoršati simptome.
Istina je da čir na želucu u najvećem broju slučajeva izaziva bakterija Helicobacter pylori. Uzrok nastanka i razvoja čira na želucu može biti i dugotrajna upotreba određenih lekova, kao i pušenje.
Naš želudac se svakodnevno u više navrata puni želudačnim sokovima, od kojih ga štiti deblji sloj sluzi. Kad se dogodi da nje nema, odnosno da ona presuši, ti sokovi počnu da nagrizaju tkivo u želucu, zbog čega dolazi do nastanka čira.
PRVI SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA POJAVU ČIRA
BOL U STOMAKU
Pošto se bol u stomaku javlja i kod drugih tegoba i bolesti, on je poprilično varljiv simptom. On se javlja zato što želučana kiselina, kako smo pomenuli, nagriza tkivo u želucu tako da čir zapravo nije ništa drugo nego rana u želucu ili na tankom crevu.
GORUŠICA
Jednom kad se otvori, čir na želucu je stalno pod udarom kiseline. To, osim bola, uzrokuje simptome kao što su nadutost, podrigivanje, kiselina u grlu, ali i gorušica.
Bol u leđima ili grudima
Čir na želucu ne uzrokuje samo bol u stomaku. On može da se pomera, pa se često oseća u grudima i leđima, a pogotovo ako je kiselina (to jest čir) prodrla kroz zidove creva.
MUČNINA I/ILI POVRAĆANJE
Čir želuca uzrokuje povremene kontrakcije, pa otud oni koji ga imaju podriguju i imaju mučninu, a ako se mišići trbušnog zida dovoljno jako skupljaju - može doći i do povraćanja. Naravno da ne treba stvari odmah gledati crno, ali je prevencija svakako neophodna.
KRV U STOLICI
Za čireve je poznato da mogu krvariti, što se najbolje vidi na stolici, koja je vrlo tamne, skoro crne boje. To znači da varimo krv, a to je znak da je čir pukao.
OVO POGORŠAVA TEGOBE
Pored adekvatne terapije lekovima, i ishrana, kao i neke štetne navike igraju važnu ulogu u kontrolisanju simptoma čira na želucu.
Savetuje se prestanak pušenja, pijenja crne kafe (više od tri šoljice dnevno) i alkohola, smanjenje prekomerne telesne težine, unos nemasne i ne suviše začinjene hrane i jedenje više manjih obroka u toku dana.
Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje i redovno piti jogurt i kefir. Prekomerna konzumacija šećera takođe predstavlja rizik za pojavu ove bolesti jer on uzrokuje pojačano lučenje kiseline, što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli takođe je povezan s rizikom od nastanka čira.
Napici koji sadrže kofein (kafa, čaj, „koka-kola“) pa i kafa bez kofeina mogu podstaći lučenje želučane kiseline, ali se u umerenim količinama mogu konzumirati, najbolje nakon jela. Treba izbegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, beli i crni luk. Namirnice koje mogu iritirati ili oštetiti želudac su i citrusi, proizvodi od paradajza, ljuta papričica i biber.
Šta smemo jesti
Da bi se čir držao pod kontrolom, neophodna je pravilna ishrana. Obolelima se preporučuje da jedu stari hleb, dvopek, pirinač, kukuruzni i pšenični griz, peciva koja nisu zaslađena, posni sir, obrano mleko, nemasne sireve, dinstano ili kuvano meso (piletina i riba).
Za čir na želucu se preporučuju i narendane jabuke, banane, kompot, suvo voće, sok od kupusa i svež kupus. Takođe, bolesnici mogu jesti griz, puding, razblaženu limunadu, med, blage biljne čajeve poput kamilice, kuvanu šargarepu i mineralnu vodu.
Kurir / E.K., Foto: Shutterstock
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
Dr Kurir sa Dr Duškom Avramovićem, gastroenterologom: Na šta nas upozorava bol u stomaku