ČITAV ŽIVOT HRANU SOLIMO POGREŠNO: Nijedno jelo ne možemo da napravimo bar bez trunke soli, ali evo kad treba da začinimo RUČAK!
So poboljšava ukus jela, nekada utiče i na vreme kuvanja. Ne treba preterivati, ali skoro nijedno jelo ne možete da napravite bez bar trunke soli. Bitno je da znate kada da je dodate - pre ili posle kuvanja.
Grašak - posle
Postoje nesuglasice oko toga kada se so dodaje u lonac prilikom kuhanja graška. Ako pitate nekog kuvara, reći će vam da su učeni da se so dodaje tek pri kraju kuvanja, kada grašak već omekša. Navodno, ako se doda na početku kuvanja, grašak može da ostane tvrd i sporije će se skuvati.
Testenina - pre
Kada je u pitanju testenina, so je uvek potrebno dodati na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kucati testeninu. Testenina je teški skrob koji za vreme kuvanja upija određeni postotak vode kako bi omekšala. Za vreme kuvanja u slanoj vodi, testenina upija so s vodom, a rezultat je bolji ukus. Ako testeninu naknadno posolite, neće imati tako dobar ukus.
Pirinač - pre
Slično testenini, pirinač takođe solimo na početku kuvanja kako bi apsorbovali slanu vodu tokom termičke obrade. Razlika je u tome to što nam je za pirinač potrebna manja količina soli. Takođe, nakon kuvanja poronač postaje smesa, i ako bismo so dodali tada, kristali soli će se neravnomerno zalepiti za nju zbog čega će svaki zalogaj imati drugačiji ukus.
Luk - pre ili posle
So izvlači vodu iz hrane. Kada je dodate povrću, omekša ga, pa je to potrebno uzeti u obzir pre kuhanja. Ako želite luk da bude zlatan i krckav, onda dodajete so na kraju prženja. Ako želite da bude gnjecav i mekan, onda na početku, čim ga stavite u ulje. Tako neće potamniti, i ostaje mekan.
Pečurke - posle
Tajna ukusnih pečuraka u kuvanju je u dovoljno visokoj temperaturi, sa tačno određenom količinom ulja koja je potrebna i malo soli na kraju kuvanja. Pečurke su bogate vodom, pa ako ih posolite na početku, prerano će otpustiti sve svoje ukusne sokove te će se smežurati i postati gumene. Stoga ih uvek solite na kraju termičke obrade.
Meso - pre
Meso uvek solite pre početka pečenja. Za vreme pečenja na šporetu, roštilju ili u pećnici, sirovo meso se skuplja i tek kasnije upija sve ukuse. Posolimo li sirovo meso pre pečenja (i dodamo uobičajene začine), ono će puno bolje upiti začine i biće ukusnije.
Krompir - i pre i posle
Sirovi krompir upija so više nego bilo koja druga namirnica, stoga se često preporučuje da ga ubacite u jelo koje smo presolili kako bi izvukao višak.
Prilikom kuvanja krompira, pola količine soli koja piše u receptu dodajte odmah u lonac s vodom kako bi kuhanjem upio slanu vodu. Preostali deo soli dodajte pošto je krompir kuvan.
Kurir.rs/Tportal/Foto Profimedia