POBOLJŠAMO UKUS

ČITAV ŽIVOT HRANU SOLIMO POGREŠNO: Nijedno jelo ne možemo da napravimo bar bez trunke soli, ali evo kad treba da začinimo RUČAK!

So poboljšava ukus jela, nekada utiče i na vreme kuvanja. Ne treba preterivati, ali skoro nijedno jelo ne možete da napravite bez bar trunke soli. Bitno je da znate kada da je dodate - pre ili posle kuvanja.

Grašak - posle

Postoje nesuglasice oko toga kada se so dodaje u lonac prilikom kuhanja graška. Ako pitate nekog kuvara, reći će vam da su učeni da se so dodaje tek pri kraju kuvanja, kada grašak već omekša. Navodno, ako se doda na početku kuvanja, grašak može da ostane tvrd i sporije će se skuvati.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Testenina - pre

Kada je u pitanju testenina, so je uvek potrebno dodati na početku, odnosno u lonac s vodom u kojem ćete kasnije kucati testeninu. Testenina je teški skrob koji za vreme kuvanja upija određeni postotak vode kako bi omekšala. Za vreme kuvanja u slanoj vodi, testenina upija so s vodom, a rezultat je bolji ukus. Ako testeninu naknadno posolite, neće imati tako dobar ukus.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pirinač - pre

Slično testenini, pirinač takođe solimo na početku kuvanja kako bi apsorbovali slanu vodu tokom termičke obrade. Razlika je u tome to što nam je za pirinač potrebna manja količina soli. Takođe, nakon kuvanja poronač postaje smesa, i ako bismo so dodali tada, kristali soli će se neravnomerno zalepiti za nju zbog čega će svaki zalogaj imati drugačiji ukus.

Foto: Proifmedia
foto: Proifmedia

Luk - pre ili posle

So izvlači vodu iz hrane. Kada je dodate povrću, omekša ga, pa je to potrebno uzeti u obzir pre kuhanja. Ako želite luk da bude zlatan i krckav, onda dodajete so na kraju prženja. Ako želite da bude gnjecav i mekan, onda na početku, čim ga stavite u ulje. Tako neće potamniti, i ostaje mekan.

Foto: profimnedia
foto: profimnedia

Pečurke - posle

Tajna ukusnih pečuraka u kuvanju je u dovoljno visokoj temperaturi, sa tačno određenom količinom ulja koja je potrebna i malo soli na kraju kuvanja. Pečurke su bogate vodom, pa ako ih posolite na početku, prerano će otpustiti sve svoje ukusne sokove te će se smežurati i postati gumene. Stoga ih uvek solite na kraju termičke obrade.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Meso - pre

Meso uvek solite pre početka pečenja. Za vreme pečenja na šporetu, roštilju ili u pećnici, sirovo meso se skuplja i tek kasnije upija sve ukuse. Posolimo li sirovo meso pre pečenja (i dodamo uobičajene začine), ono će puno bolje upiti začine i biće ukusnije.

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Krompir - i pre i posle

Sirovi krompir upija so više nego bilo koja druga namirnica, stoga se često preporučuje da ga ubacite u jelo koje smo presolili kako bi izvukao višak.

Prilikom kuvanja krompira, pola količine soli koja piše u receptu dodajte odmah u lonac s vodom kako bi kuhanjem upio slanu vodu. Preostali deo soli dodajte pošto je krompir kuvan.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kurir.rs/Tportal/Foto Profimedia