NOVI UDAR NA DŽEP VOZAČA: Gorivo skuplje za dinar zbog akciza

Profimedia

Iako Vlada Srbije još nije donela odluku o visini akcize na derivate, domaći naftaši procenjuju da bi zbog toga litar goriva mogao da poskupi za dinar do dva

Iako je cena nafte na svetskim berzama od početka februara u padu, srpski vozači mogu da očekuju novo poskupljenje goriva zbog usklađivanja akcize na naftne derivate s prošlogodišnjom inflacijom, upozoravaju naftaši.


Oni podsećaju da je od nove godine dizel-gorivo poskupelo na pumpama Srbije za 3,5, a benzin za 1,5 dinara po litru usled prethodnog skoka cene nafte na svetskoj berzi.


Iako Vlada Srbije još nije donela odluku o visini akcize na derivate, domaći naftaši procenjuju da bi zbog toga litar goriva mogao da poskupi za dinar do dva.

- Od nove godine gorivo je poskupelo za oko dva dinara u proseku. Akciza je automatska i donosi se svake godine. Mogla bi da bude veća oko jedan do dva odsto, a cena goriva bi onda mogla biti veća za jedan dinar, ali to nije sigurno. Povećanje akciza ne znači nužno da će kompanije povećati cene u maloprodaji - kaže za Kurir Nebojša Atanacković, predsednik AD „Nafta“.

Kurir 
foto: Kurir


On ne očekuje da će globalni trend poskupljenja goriva biti nastavljen.


U Ministarstvu finansija nismo dobili odgovor kad će odluka o povećanju akcize i njenoj visini biti doneta.


Podsetimo, sirova nafta na svetskoj berzi skočila je od polovine prošle godine do januara sa 45 na 70 dolara za barel, a benzin se na srpskim pumpama sada toči u proseku po ceni od 145,2 dinara, a dizel za 154,2 dinara.


M. Branković - Foto: Profimedia