OBOŽAVAĆETE JE

ZNATE LI ŠTA JE LJUBIČASTA HRANA? Kada čujete koliko je zdrava ješćete je mnogo češće!

Foto: Profimedia

Brojna istraživanja su potvrdila da što je hrana tamnija i zagasitija, to sadrži više antioksidansa. Da li znate koja je ljubičasta hrana i zašto je ona uopšte zdrava?

Namirnice poput patlidžana, crvenog kupusa, šljiva, smokava, grožđa, borovnica i cvekle smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutraliziraju štetno delovanje slobodnih radikala. A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka.

Te su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i sistema za varenje, a doprinose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma. Štite od demencije i čuvaju zdravlje kože i jetre.

Učestalom konzumacijom tamnog voća i povrća smanji ćete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, gojaznosti, srčanih oboljenja i dijabetesa.


Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine koji imaju snažna antioksidativna svojstva.

Pogledajte koje ljubičaste namirnice su nam lako dostupne.

Cvekla

Foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Intenzivna crvenoljubičasta boja ovog korena ukazuje na obilje betalaina, koji ima antioksidativna i protivupalna svojstva. Ishrana bogata cvekolm smanjuje rizik od hipertenzije, raka i problema sa varenjem.

Ovo korenasto povrće pruža obilje energije zahvaljujući ugljenimhidratima, belančevinama i zdravim masnoćama koje sadrži, stoga je jako dobar izbor za sportiste koji se izlažu većim fizičkim naporima.

Obiluje i vitaminima A, B1, B2, B6, B12 i C te mineralima kao što su fosfor, kalcijum, gvožđe, mangan, jod, bakar i kobalt.

Konzumacijom 100 g ove namirnice u organizam ćete uneti 42 kalorije.

Crveni kupus

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kupus koji nazivamo crvenim zapravo je - ljubičaste boje. Ova namirnica idealna je za očuvanje dobre linije - sadrži svega 22 kalorije.

Osim belančevina, ugljenih hidrata i vlakana, crveni kupus sadrži i vitamine A, K i C, antioksidanse koji smanjuju rizik od: očnih bolesti, osteoporoze, raka, srčanog udara, dijabetesa.

Patlidžan

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Patlidžan je bogat mnogim nutrijentima, pa tako sadrži belančevine, vitamine A, B1, B2, B6 i C, kalijum, magnezijum, kalcijzum, gvožđe, fosfor, bakar, cink. Zahvaljujući obilju kalijuma, patlidžan deluje kao prirodni diuretik.

Bogat je vlaknima stoga ga stručnjaci preporučuju i kao zaštitu od raka debelog creva. Dobar je izbor i za sve oni koji žele da smršaju.

Konzumiranjem patlidžana poboljšat ćete mentalne sposobnosti, ublažiti anemiju, smanjiti rizik od srčanih oboljenja, očuvati zdravlje kostiju zahvaljujući bogatstvu kalcijuma i gvožđa.

S obzirom na to da je bogat izvor antioksidansa, patlidžan smanjuje rizik od karcinoma.

Zahvaljujući obilju vlakana, a malom udelu ugljenih hidrata, patlidžan dovodi u ravnotežu nivo šećera u krvi, zbog čega se preporučuje i dijabetičarima.

Crveni luk

Foto: Profimedia
foto: profimedia

Luk koji će vas odmah na prvu osvojiti sjajnom ljubičastom korom idealan je izbor za letne salate. Sadrži oko 39 kalorija, ugljene hidrate, belančevine, zdrave masnoće, fosfor, kalcijum, gvožđe, te vitamine B i C.

Manji ljubičasti luk sadrži 9 odsto ukupne dnevno preporučene količine vitamina C, koji je važan za formiranje kolagena i imunitet.

Zadovoljava i 5 odsto dnevnih potreba za mineralom manganom, koji je jako važan za zdrave kosti i metabolizam.

Borovnice

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Njihova zagasita tamnoplava boja ukazuje na to da sadrže antocijanine koji štite od moždanog udara, raka i drugih teških oboljenja.

Jedna šoljica ovog bobičastog voća sadrži 81 kaloriju i 4 g vlakana. Borovnice su bogate i vitaminima B2, C i E.

Borovnice čiste urinarni trakt, štite od Alchajmerove bolesti, podsitiču rad creva, poboljšavaju vid, olakšavaju disajne probleme, snižavaju holesterol, deluju lekovito kod gihta, osteoartritisa i tegoba uzrokovanih Ešerihijom koli.

Sadrže i elaginsku kiselinu, koja ima snažan učinak protiv raka. Deluje tako da usporava širenje i rast ćelija raka.

Sladak krompir

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ova vrsta krompira - batat, potiče s japanskog ostrva Okinava, koji je poznat po svojim vitalnim stogodišnjacima. Među tim je stanovništvom, koje često konzumira upravo ljubičasti batat, učestalost demencije manja za čak 50 odsto!

Ljubičasta boja kore ovog batata otkriva bogatstvo nutrijenata koje se kriju u njoj. Sadrži antocijanine, belančevine, beta-karoten te vitamine B6, C i E. Obiluje i mineralima manganom i kalijumom. Sto grama batata sadrži oko 90 kalorija.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

(Kurir.rs/Alternativa za vas)