MNOGI U SRBIJI VOLE OVAKO PEČENO MESO, A NE ZNAJU DA IH UBIJA: Zbog ovakvog jela rizikujete visok pritisak i kancer
Visok pritisak ponekad ne daje nikakve simptome i zato možete dugo da patite od hipertenzije a da to i ne znate, piše Lepa & Srećna.
Novo istraživanje otkriva da, alkohol i pušenje, i reš pečeno ili prženo meso može da dovede do porasta pritiska.
Od 100 hiljada učesnika u ovoj studiji niko nije na početku patio od hiperteznije, kao ni od dijabetesa ili karcinoma. Međutim, skoro 40 hiljada njih dobilo je visok pritisak u roku od 12 do 16 godina! Posebno su praćeni oni koji su dvaput nedeljno jeli crveno meso, piletinu ili ribu. Pokazalo se da su ljubitelji reš pečenog mesa imaju 15 odsto veći rizik od hipertenzije.
Naučnici sumnjaju da su ovi gurmani možda koristili i previše soli u ishrani, pa se preporučuje ne samo srednje pečeno već i manje slano meso. Lekari sa Harvarda takođe opominju da prepečeno meso povećava rizik od karcinoma, pre svega, raka creva.
PROČITAJTE JOŠ:
(Kurir.rs / Lepa & Srećna / Foto: Profimedia)
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
Poznati kuvari otkrili: Omekšajte meso pomoću ovih trikova