CURE TAJNE IZ FBI: Agent optužen za odavanje informacija novinarima!

Printscren Facebook

Američko Ministarstvo pravde optužilo je bivšeg agenta Federalnog istražnog biroa iz Minesote Terija Olburija za odavanje poverljivih podataka onlajn novinskom sajtu “Intersept”

Kako se navodi, Olburi je optužen ove nedelje po dve tačke optužnice, uključujući da je predao dokumenta i informacije povezane sa nacionalnom odbranom reporter nacionalne novinske organizacije.

Olburi, jedini afričko-američki terenski agent FBI u Minesoti, radio je međunarodnom aerodromu Mineapolist-Sent Pol u okviru borbe protiv terorizma. Njegovi advokati su saopštili da Olburi prihvata punu odgovornost za novodni čin.

Izvor upoznat sa slučajem izjavio je da je “Intersept” u januaru prošle godine objavio niz tekstova pod naslovom “Tajna pravila FBI”, na osnovu Olburijevih informacija, pokazujući dubinu i širinu moći ekspanzije FBI od 11. septembra 2001, kad je bio teroristički napad na SAD.

"Upotreba Zakona o špijunaži da se gone uzbunjivači koji žele da bace svetlo na stvari od vitalnog javnog značaja je nečuvena i svi novinari imaju pravo prema Prvom amandmanu da izveštavaju o tim pričama", istakla je urednica “Intersepta” Betsi Rid.

Američki državni tužilac Džef Sešen je prošle godine objavio je “rat” curenju informacija iz FBI, nakon niza neprijatnih otkrića iz Bele kuće.

Kurir.rs/Vašington tajms

Foto printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) HTEO DA SE RAZNESE "BOMBOM" PRED SKUPŠTINOM! Bivše vojno lice hteo da uđe sa eksplozivom u Skupštinu?!