Cene svežeg voća i povrća na pijacama i u marketima porasle su van svih očekivanja, a obroci kakve nutricionisti preporučuju postali su privilegija onih sa najdubljim džepom.
Beograđanka Mirjanu Ilić (34) na jednoj od gradskih pijaca unezvereno gleda cene svežeg sezonskog voća i povrća i snebiva se od kupovine.
"Kupila sam sokovnik koji me je koštao 15.000 dinara, otplaćujem ga na rate i verujte mi nemam šta da stavim u njega. Cene voća su otišle u nebesa, pitam se ko to kupuje. Da bih dobila samo dve čaše sveže ceđenog soka od jabuke, šargarepe, cvekle, đumbira, banana treba mi 500 dinara, a za taj novac mogu da kupim dva kilograma krilaca. Pomnožite 500 sa 30 dana, plus ratu od hiljadu dinara za otplatu blendera i dobićete da ja nemam šta u njega da stavim. Računica je čista - mesečno bar 15.000 dinara", rekla je ona i dodala:
"Pogledajte cene sezonskog voća. Kilogram jagoda košta više nego kilo pilećih grudi, a u sveže maline mogu jedino da gledam. Blender na rate, voće ću kod Mare na recku. Eto kako će da bude".
Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača pripisuje nezavidnu situacija na tržištu.
"Basnoslovne cene na tržištu se mogu pripisati uvozničkom monopolističkom lobiju, posebno kada su u pitanju citrusi, a i ostalo voće i povrće. Cene jesu takve da se čovek zapita, ali kada se uzme u obzir odakle dolazi to voće… Zdravo mogu da se hrane samo oni koji jedu kavijar i lažni kavijar", objasnio je on bezobrazno visoke cene voća i povrća koje jednako viđamo u trgovinskim lancima i na pijacama.
Nutricionisti svakodnevno apeluju da vodimo računa o ishrani i da unosimo vitamine iz svežih namirnica, bilo da je u pitanju voće ili zeleniš, s toga nas ohrabruju da u energetske šejkove, ili žargonski rečeno vitaminske bombe dodajemo med, čija cena se kreće od 1.100 dinara pa naviše, i čia semenke koje ne možete pazariti ispod famoznih 2.700 dinara za kilogram.
(Kurir.rs/Alo/J. Mitrović/Foto: Filip Plavčić)