Konzervirana riba je nesumnjivo jeftinija od sveže, dostupnija i jednostavnija za jelo, ali evo kakva joj je prehrambena vrednost
Svi znamo koliki je značaj ribe u ishrani. Zbog toga je važno da se bar jednom nedeljno na jelovniku nađe i riba.
Da li prilikom kupovine konzervirane ribe razmišljate o njenom poreklu, koje utiče na kvalitet, svežinu i nutritivne vrednosti? Važno je napomenuti da je Jadransko more proglašeno za jedno od najčistijih mora Evrope, obogaćeno je mineralima, ima visoku koncentraciju soli, koja obezbeđuje punoću ukusa ribe, a njegova umerena temperatura garantuje sklad nutritivnih vrednosti.
Šta kažu stručnjaci
Stručnjaci iz američkog Državnog poljoprivrednog centra tvrde da riba iz konzerve ima isto onoliko zdravih sastojaka koliko i sveža.
Duži rok trajanja
Konzervirana riba je jeftinija i lakše dostupna od sveže, a njen rok trajanja je daleko duži i kod nje, kažu, ima više kalcijuma nego kod sveže jer u konzervi riblje kosti omekšaju i mogu se jesti.
Neka bude u ulju
Ako se već odlučite za ribu u konzervi, izaberite onu koja je u maslinovom ulju, a ne onu u vlastitom soku jer ima više omega 3 masnih kiselina. Ulje pomaže pri očuvanju hranjivih sastojaka u ribi, za razliku od vode.
(Kurir/Foto: Shutterstock)