DAN HRISTOVOG RASPEĆA: Evo šta smete da jedete, a šta ne na Veliki petak

Shutterstock

Veliki petak je poslednji petak pre Vaskrsa. Veruje se da je na ovaj dan odveden Isus Hristos, da je osuđen i razapet na Golgoti, gde je i umro. To je najtužniji dan hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija.


Pravoslavni kanon na ovaj dan propisuje strogi post na vodi, dakle ništa ne sme biti spremljeno na ulju. Ne treba jesti ni ribu niti piti vino. Veliki petak treba provesti skromno, kako u jelu i piću, tako i u mislima.


Prema nekim verovanjima u Srba, na današnji dan se ne koriste začini poput bibera ni sirće jer su se Isusove rane mazale ovim začinima kako bi više patio.


Trudnice i oni koji su slabijeg zdravlja mogu da prekrše post, ali bi valjalo pre toga da se konsultuju sa svojim sveštenikom. Ovaj dan je najvažnije provesti skromno, uz molitvu.

PREDLOG JELOVNIKA


Doručak - hleb i med


Ručak - jelo kuvano na vodi, na primer pasulj, grašak, boranija, sočivo, pirinač...


Večera - salata, koju možete začiniti bademima, lešnicima i drugim koštunjavim voćem


Na ovaj dan možete jesti dosta voća.

(Kurir.rs/Foto: Shutterstock)