ZAKERBERGA PONOVO REŠETALI PRED KONGRESOM, PA OBEĆAO: Dajemo 40.000 dolara svakome ko otkrije zloupotrebu podataka

EPA

Pošto je Fejsbuk priznao da su kompromitovani lični podaci 87 miliona njihovih korisnika, kompanija je krenula s ambicioznim planom kontrole štete.

Najavili su da će u okviru upravo lansiranog programa "Data Abuse Bounty Program", odnosno, programa za lov na zloupotrebu podataka nagraditi svakoga ko im prijavi aplikacije ili usluge povezane s Fejbukom koje krše regulative o korišćenju ličnih podataka. Nisu postavili najviši iznos nagrade koju će isplatiti, ali oni koji otkriju ozbiljne prekršitelje zaradiće i do 40.000 dolara.

Reuters 
foto: Reuters


"Program će nagraditi ljude koji znaju iz prve ruke i mogu da dokažu da je neka aplikacija na Fejsbukovoj platformi prikupljala podatke i prosleđivala ih trećim stranama s namerom da ih proda ili koristi u prevarama ili radi političkog uticaja", napisao je šef bezbednosti proizvoda u Fejsbuku Kolin Grin.

Ako bude potvrđeno da je došlo do zloupotrebe, ukinućemo aplikaciju i bude li potrebno, preduzeti pravne mere protiv kompanije koja je kupovala ili prodavala podatke, dodao je.


Posle skandala s Kembridž analitikom, deonice Fejsbuka su strmoglavo pale, korisnici imaju sve manje poverenja u ovu društvenu mrežu, kao i zaposleni, oglašivači, a mnoge poznate ličnosti iz sveta tehnologije, poput suosnivača Epla, Stiva Vozniaka, pozvale su ljude da prestanu da koriste Fejsbuk.

Mark Zakerberg, direktor kompanije Fejsbuk, na saslušanju pred američkim Kongresom ponovo se izvinio zbog propusta, ali nije dao nikakva obećanja da će promeniti način na koji mreža posluje.

Profimedia 
foto: Profimedia

On je otkrio da su i njegovi lični podaci bili među informacijama prodatim, kako je naveo, malicioznim trećim stranama. Zakerberg je članovima Kongresa kazao da je neizbežno da će doći do regulative u industriji društvenih medija.

"Internet ima rastući značaj širom sveta u životima ljudi i mislim da je neizbežno da će biti potrebna neka regulativa", rekao je on u svedočenju pred komitetom za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma Kongresa.

"Moj stav nije da ne bi trebalo da bude regulative, već takođe smatram da treba biti oprezan u vezi toga kakva se regulativa postavlja", naveo je

Zakerberg.

Kurir.rs/24sata.hr
Foto: EPA