SVE VREME STE ŽIVELI U ZABLUDI: Ne bacajte proklijali beli luk - LEČITE se njime
Naučnici kažu da na organizam najbolji efekat ima sirov beli luk, bez pečenja, kuvanja ili prženja. Redovno ga valja konzumirati u salatama ili ga izgnječiti pa mu dodati peršun i malo ulja, za lepši ukus.
S druge strane, iako su mnogi su smatrali da proklijali beli luk nije za upotrebu, ispostavilo se da klice belog luka imaju neverovatno lekovito dejstvo! Naime, beli luk je zreo tek kad proklija, pa tada njegova lekovita svojstva postaju efikasnija. On je prepun antioksidanasa poput alicina i alina.
Studija Instituta za medicinsko istraživanje pokazala je da je zreo i proklijali luk odlično sredstvo protiv gljivičnih i virusnih oboljenja, kao i stomačnih grčeva, dijareje, probave. Bogat je i mineralima i nutrijentima, pomaže kod prehlade i trovanja, a pomaže i u zaštiti ćelija od raka.
Ako želite da se zaštitite, koristite proklijali luk dodajte u salatu ili jela i konzumirajte ga redovno.
(Kurir.rs/Radiosarajevo.ba/Foto: Profimedia)