Nalazi o kvalitetu mesa na uvid potrošačima
BEOGRAD - Na sajtu Uprave za veterinu uskoro će biti dostupni nalazi inspekcije o proizvođačima i prerađivačima mesa, a utvrđeni status će važiti godinu dana, najavila je načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin.
Proizvođači će se nalaziti u zelenoj, narandžastoj i crvenoj zoni, u zavisnosti od toga kakav je kvalitet njihove robe i ispunjenost standarda, te će i potrošači moći da se informišu o tome, kazala je ona na skupu u Privrednoj komori Beograda.
Čelebićanin je navela da će inspektori one koji se nalaze u zoni manjeg rizika posećivati ređe, osim kada je reč o sertifikaciji za izvoz, dok će oni koji su visokorizični biti češće kontrolisani.
Ona je podsetila da je ključne novine u oblast službene kontrole prehrambenih proizvoda uveo novi Zakon o bezbednosti hrane koji je u primeni od 2009. godine, a koji je uveo načelo kontrole "od njive do trpeze" - od uzgoja životinja do finalnog proizvoda u mesarama i trgovinama.
Takođe, on je uveo izmene u smislu odgovornosti koji je predviđao zastareli, tradicionalni pristup kontroli, jer su proizvođači sada najodgovorniji i moraju da garantuju da se ono što se nalazi u proizvođačkoj specifikaciji i deklaraciji, zaista nalazi i u prometu.
Dvadesetog aprila ove godine na snagu je stupio i novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa, koji je po prvi put objedinio apsolutno sve što uređuje tu oblast, po ugledu na evropske tekovine, navela je Čelebićanin.
Neki predstavnici mesne industrije smatraju da je on uveo krucijalne izmene, dok po oceni drugih, tu nema nekih značajnih promena, napomenula je ona.
Čelebićanin je ukazala da je novina tog podzakonskog akta i proizvođačka specifikacija koja mora biti data na uvid inspektoru kad god je to potrebno, što do sad nije bio slučaj.
Inspektori će kontrolisati i da li sadržaj deklaracije odgovara onom što proizvod zaista jeste.
Čelebićanin je kazala da u Srbiji trenutno ima 277 veterinarskih inspektora, a potrebe su takve "da ni armija inspektora ne bi bila dovoljna", zbog čega odgovornost moraju preuzeti i proizvođači mesa, klaničari, trgovci, ali i sami potrošači.
Ona je na kraju kazala da se kontrole sprovode pre svega u cilju zaštite građana Srbije i obezbeđivanja kvalitetnih proizvoda na domaćem tržištu, ali su važne i za plasman naše robe na strana tržišta.