Svakome od nas se barem jednom u životu desilo da pri kupovini mesa i mesnih proizvoda zastanemo i zapitamo se - kakvog je kvaliteta? Da li je ova boja dobra? Odakle je ovo meso došlo? Da li je domaće i potpuno bezbedno za jelo?
Većina ljudi ne zna kako da oceni da li je meso vredno kupovine, već misle da je jedino na šta možemo da se oslonimo uverenje da su ti proizvodi prošli bilo kakvu kontrolu čim su došli do vitrina i frižidera prodavnica.
Ali, sve to nam ipak ne govori da li je meso domaće i kojeg je kvaliteta, kao ni koliko dugo stoji u tim vitrinama...
Ipak, možete da odahnete - postoji neko ko brine i o tome! Da li ste čuli za Asocijaciju za razvoj kvaliteta mesa i proizvoda od mesa?
U pitanju je udruženje proizvođača mesa i mesnih proizvoda kojima je visoki kvalitet i tradicija srpskih proizvoda prioritet u poslu!
Nastala je 2016. godine sa ciljem da promoviše meso i mesne proizvode višeg kvaliteta u odnosu propisane zakonske minimume kvaliteta, koji se ističu posebnim kvalitativnim svojstvima u odnosu na proizvode iste kategorije na našem tržištu. Takođe, Asocijacija promoviše tradicionalne ukuse u kombinaciji sa savremenim trendovima u ishrani i domaće poreklo sirovina za mesnu industriju (kao jedan od ključnih garanta visokog kvaliteta namirnica)
Koliko je rad Asocijacije ozbiljan i bitan za upoznavanje šire javnosti o parametrima kvaliteta proizvoda na tržištu svedoči i činjenica da je dobila podršku od Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedninjenih nacija i Evropske banke za obnovu i razvoj, i to u okviru višegodišnjeg projekta koji se realizuje u Srbiji pod nazivom “Unapredjenje kvaliteta i bezbednosti hrane u sektoru proizvodnje mesa”.
Srpski kvalitet
Posebnu pažnju Asocijacija posvećuje sertifikovanju proizvoda oznakom “Srpski kvalitet”. Za ovu značajnu oznaku Asocijacija preporučuje samo proizvode za koje je potvrdjeno na propisani način da poseduju posebna svojstva u smislu višeg kvaliteta u odnosu na ostale proizvode na tržištu. Do danas su ovom oznakom označeni prepoznatljivi proizvodi nekih od srpskih ključnih proizvođača mesa i proizvoda od mesa - Carnex, Topola, Zlatiborac i Yuhor. Ovi prizvodjači i Moricz Jermenovci su ujedno članice, odnosno osnivači Asocijacije.
Oznaka “Srpski kvalitet” garantuje kvalitet proizvoda proizvedenih isključivo od sirovina domaćeg porekla, sa potvrdjenim posebnim svojstvima koja znače viši kvalitet i koji po svom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim karakteristikama i načinu proizvodnje se jasno izdavajaju od drugih proizvoda iste kategorije na našem tržištu.
Jedan od glavnih ciljeva Asocijacije za budući period biće pre svega edukacija potrošača i šire javnosti o značaju kvaliteta proizvoda, o tome šta odredjene namirnice uopšte čini kvalitetnim i boljim izborom u odnosu na ostale u ponudi i kako te karakteristike prepoznati.
(Promo - tekst / Foto:Promo)