ODUŠEVILI I BILA GEJTSA: Naučnici iz Hrvatske napravili ŠIT KILER, uređaj koji uništava fekalije

Profimedia

Hrvatski profesori Ivan Mijatović i Damir Brđanović osmislili su "šit kiler" (shit killer), inovativni uređaj namenjen sanitaciji i sušenju fekalnog mulja mikrotalasnom tehnologijom.

"Obrađuje sveže fekalije, mulj iz septičkih jama, kao i biološki mulj s komunalnih uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. Posebnost je u načinu primene tehnologije koja je svetu poznata, ali s primenom u sektoru proizvodnje hrane za sušenje voća. Mi smo je prvi put primenili na sušenje fekalnog mulja. Ime uređaja smo zajedno smislili" kažu naučnici.

Profimedia 
foto: Profimedia

Ivan Mijatović je spoljni saradnik Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, a Damir Brđanović je načelnik Odeljenja za sanitarno inženjerstvo u institutu u Holandiji.

Eliminator fekalija stvorili su uz pomoć donacija Bila i Melinde Gejts. S fondacijom Bila Gejtsa, kažu, sarađuju godinama, a za "šit kiler", odnosno eliminator g.vana ukupno su dobili oko 500.000 dolara od Bila Gejtsa, holndske vlade i slovenačke kompanije. Proizvod je namenjen različitim korisnicima, poput kampova, jahti, septičkih jama.

Eksperimentalna verzija njihovog uređaja uspešno je prošla probni rad u Sloveniji i Keniji.

Profimedia 
foto: Profimedia

Kontejnerski uređaj koji ima kapacitet za oko hiljadu ljudi pokazao je svoju delotvornost u probnom pogonu u Sloveniji i Hrvatskoj sa svežim fekalijama iz mobilnih toaleta, muljem iz septičkih jama i biološkim muljem iz gradskih uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Kurir.rs/ 24sata.hr