Svi koji slave Đurđevdan pripremaju trpezu, a neizostavno jelo na stolu je pogača.
Ovo je recept po kom možete napraviti đurđevdansku pogaču i oduševiti goste.
Potrebni sastojci:
- jedna polovina kockice kvasca
- 250 mililitara tople vode
- 250 mililitara kiselog mleka
- 2 jaja i 1 za premazivanje
- 2 supene kašike ulja
- 1 kašičica soli
- 1 supena kašika šećera
- 1 kilogram brašna
- Oko 150 grama za premazivanje kora
- 100 grama sira
- Oko 200 grama narendanog kačkavalja
Način pripreme:
Umesite testo na uobičajen način, tako sto aktivirate kvasac. Prosejte brašno i dodajte jaja, ulje i kvasac. Treba da se dobije veoma meko rastresito testo. Ostavite ga na toplom da nadođe, nakon čega ćete ga podeliti na 2 dela. Od jednog dela razvijte koru, koju ćete mazati maslacem i posipati mrvljeni sir i rendani kačkavalj. Uvijte u rolat i secite na manje rolate, koje ćete poređati u pleh. Drugi deo na isti način. Ostavite da nadođe, i nakon toga premažite umućenim jajetom, pospite susamom i pre nego što bude sasvim gotova, izvadite je i pospite kačkavaljem. Peče se na 160 stepeni.
Kurir.rs/Bonapeti, Foto: Profimedia