(RECEPT) ĐURĐEVDANSKA POGAČA ZA ZDRAVLJE: Napravite raskošan slavski kolač i oduševite goste!

Profimedia

Svi koji slave Đurđevdan pripremaju trpezu, a neizostavno jelo na stolu je pogača.

Ovo je recept po kom možete napraviti đurđevdansku pogaču i oduševiti goste.

Potrebni sastojci:

- jedna polovina kockice kvasca

- 250 mililitara tople vode

- 250 mililitara kiselog mleka

- 2 jaja i 1 za premazivanje

- 2 supene kašike ulja

- 1 kašičica soli

- 1 supena kašika šećera

- 1 kilogram brašna

- Oko 150 grama za premazivanje kora

- 100 grama sira

- Oko 200 grama narendanog kačkavalja

Profimedia 
foto: Profimedia

Način pripreme:

Umesite testo na uobičajen način, tako sto aktivirate kvasac. Prosejte brašno i dodajte jaja, ulje i kvasac. Treba da se dobije veoma meko rastresito testo. Ostavite ga na toplom da nadođe, nakon čega ćete ga podeliti na 2 dela. Od jednog dela razvijte koru, koju ćete mazati maslacem i posipati mrvljeni sir i rendani kačkavalj. Uvijte u rolat i secite na manje rolate, koje ćete poređati u pleh. Drugi deo na isti način. Ostavite da nadođe, i nakon toga premažite umućenim jajetom, pospite susamom i pre nego što bude sasvim gotova, izvadite je i pospite kačkavaljem. Peče se na 160 stepeni.

Kurir 
foto: Kurir

Kurir.rs/Bonapeti, Foto: Profimedia