PREVARENI: Više od 2.000 ljudi ostaje bez letovanja!

Printscreen, Profimedia

Turistička agencija "S. A. B. travel" otkazala je sva svoja putovanja na sve destinacije do oktobra. Protiv nje će biti pokrenut postupak za oduzimanje licence, ali i prekršajni postupak, izjavila je za Kurir pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Vera Božić Trefalt.

- Pregledamo sve papire, poslovnica agencije je zatvorena u petak, sada češljamo dokumentaciju kako bismo utvrdili sve činjenice. Daćemo predlog za oduzimanje licence, pokrenuti prekršajni postupak, ali i naše zaključke proslediti dalje nadležnim organima. Vlasnik agencije je bio kod nas i rekao da otkazuje sva putovanja u njihovoj organizaciji do oktobra, to je 2.249 zaključenih ugovora koji su otkazani! Vlasnik kaže da je upao u finansijske probleme s partnerima iz Grčke, ali za nas je najvažnije da nijedan putnik ne ostane oštećen - kaže za Kurir Božić Trefalt.

Prema njenim rečima, u slučajevima gde je "S. A. B." organizator putovanja putnici imaju pravo na naknadu štete, jer je ta agencija članica Jute i putnici će biti obeštećeni iz osiguranja, dok u slučajevima gde je "S. A. B." subagent, organizator putovanja je dužan da obešteti putnike. Zbog toga se svi oštećeni putnici moraju javiti Juti ili DDOR.

Podsetimo, 22. juna je izbio skandal kada se saznalo da grupa od 450 putnika ove agencije nije otputovala jer im je put otkazan tri sata pre polaska, dok pre toga neki putnici nisu mogli da se vrate iz Grčke. Aleksandar Seničić, direktor Jute, izjavio je da je organizovano šest autobusa koji su juče krenuli put Olimpske regije kako bi sutra vratili putnike kojima se završava letovanje preko "S. A. B.". Seničić je objasnio da je za naplatu štete putnika na raspolaganju 300.000 evra, na koliko iznosi garancija koju je Juta izdala, ali i dodao da je za otvaranje polise osiguranja neophodno rešenje inspekcije da postoji nesposobnost plaćanja.

Šta oštećeni putnici treba da urade

  • Najpre da obeštećenje traže od centrale "S. A. B. travela" u Beogradu
  • Ako u roku od 15 dana ne dobiju svoj novac, onda sve treba da prijave turističkoj inspekciji
  • Istovremeno da slučaj prijave Juti ili DDOR, koji pokreće garanciju putovanja iz osiguranje

Važno: Garancija putovanja isključivo se može aktivirati na zahtev samog putnika!


"S. A. B. travel"
Za sve je kriva viša sila

Na sajtu agencije "S. A. B. travel", na kome se još reklamiraju sva njihova putovanja, juče je osvanulo obaveštenje u kome je za sve okrivljena "viša sila"!
- Poštovani putnici, zbog više sile otkazujemo sva putovanja od 22. 6. pa nadalje. Uplaćeni aranžmani će biti obeštećeni preko putnog osiguranja. Blagovremeno ćemo vas obavestiti o novim informacijama. Putnici koji su uplatili aranžmane kod drugih agenata preko njih će dobiti dalje informacije - stoji na sajtu.
Jedan od vlasnika agencije Stevan Buđić juče nam je obećao da će nam nakon sastanka u Ministarstvu turizma sve razjasniti, ali se potom nije javljao na telefon.

  • 2.249 zaključenih ugovora otkazano
  • 300 hiljada evra iznosi garancija Jute za naplatu štete

Kurir.rs/Jelena Pronić