Za pripremu ovog napitka od ruže vam ne treba mnogo vremena, niti neko kulinarsko umeće.
Danas je poznato da se u ruži nalaze sastojci eteričnih ulja, treslovina, vinskog, jabukovog sirćeta, limunska kiselina… Da biste napravili ovaj sok potrebno je da koristite samo domaće ruže, za koje ste sigurni da nisu prskane pesticidima.
U narodnoj medicini ističe se i kao lek za jetru i creva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njen blagotvoran uticaj na vitalnost kože.
UPUTSTVO:
1. Tri četvrtine flaše zapremine od 5 litara napuniti laticama ruža.
2. Dodati 4 dkg limunske kiseline, naliti vode skoro do vrha. Pokriti tanjirićem, ali ne poklopcem.
3. Ostaviti deset dana na suncu. Procediti.
4. Zašećeriti (koliko ima litara tekučnosti, toliko je potrebno kilograma šećera)
5. Mešati i staviti da stoji u poklopljenoj posudi dok se šećer ne rastopi.
6. Sirup uliti u boce i dobro zatvoriti.
Kurir.rs/Zadovoljna.hr, Foto: Profimedia