DA SU IZBORI DANAS: SNS bi osvojio pola glasova Srbije, a još dve stranke bi prešle cenzus!

Dado đilas

Aleksandar Vučić i SNS bi osvojili 50 odsto glasova ukoliko bi danas bili održani izbori, pokazuje najnovije istraživanje NSPM.


SPS bi dobio 9,3 odsto, a lista oko Dragana Đilasa 6,3 odsto glasova. Ostali bi bili daleko ispod cenzusa: JS je na tri odsto, kao i SRS. NS Vuka Jeremića dobio bi 2,9 odsto, Dveri 2,3, DS 2,2 odsto, a lista oko Saše Jankovića 1,6 odsto glasova. Među opoziciono opredeljenim biračima je i 15 odsto onih koji u ovom trenutku ne znaju kome bi dali svoj glas.

- Snaga SNS je očekivana i Vučić bi dobio polovinu broja glasova i bez SPS i ostalih koalicionih partnera. Zanimljivo je da drugu snagu čine oni koji su protiv vlasti, ali ne znaju kome da daju svoj glas. Oni čine 15 odsto i mogu biti i opasnost i velika šansa za Savez za Srbiju, za kojeg birači još ne znaju šta je.

Oni su šansa, jer 20 odsto onih koji su opredeljeni za deklarisanu i poznatu opoziciju postaju ozbiljna snaga, ali i opasnost zato što lako mogu skliznuti u apstinente - objašnjava za Kurir urednik NSPM Đorđe Vukadinović.

Stefan Jokić 
foto: Stefan Jokić

Prema istom istraživanju, ulazak Srbije u EU podržava 46,5 odsto građana, a protivi mu se 38,7 odsto. Čak 80 odsto građana ne podržava članstvo Srbije u NATO, a svega 7,1 odsto je za taj savez. Savez Srbije s Rusijom podržalo bi 60 odsto građana. Ideju referenduma o KiM podržalo je 49 odsto ispitanika.
Inače, Nedeljnik je objavio istraživanje Ninamedije po kojem bi građani danas, od svih političara u istoriji, na izborima izabrali Josipa Broza Tita, koji bi dobio 24,6 glasova. Sledi Vučić sa 23,5 odsto, zatim Zoran Đinđić sa 10,7, Slobodan Milošević sa 7,4 i na kraju Nikola Pašić, koji bi imao ima tek 4,4 odsto podrške.

Savez za Srbiju


Program u 30 tačaka

Opozicioni Savez za Srbiju objavio je juče svoj program u 30 tačaka, a među najvažnijim su stvaranje uslova za fer izbore, protivljenje referendumu za Kosovo, zalaganje za lustraciju svih koji su zloupotrebili javne funkcije i državne resurse, kao i za vraćanje "protivustavno otetih penzija".

I. K./ Foto: Tanjug/Dimitrije Goll