Demencija je oboljenje koje prati gubitak pamćenja, kao i drugih intelektualnih i mentalnih sposobnosti, a teško pada i obolelima i njihovoj porodici, piše Lepa & Srećna.
Demenciju uzrokuju bolesti nervnog sistema, povrede glave, moždani i srčani udar, ali i nepovoljna ishrana i nedostatak vitamina. Stručnjaci ističu da se adekvatnom ishranom može smanjiti rizik od demencije, a preporučuje se da često jedete sledeće namirnice: zeleno povrće, kupusnjače, mahunarke, celo zrno pšenice, bobičasto voće, trešnje i višnje, bundevu, šargarepu, rotkvu, paradajz, špargle i tikve.
Takođe, preporučuje se da u jelovnik unesete hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama (mleko, riba, orašasti plodovi), seme bundeve i suncokreta, cimet, kurkumu i žalfiju. Kako biste smanjili rizik od demencije, važno je da izbegavate namirnice koje u sebi sadrže hemikalije, smanjite stres, izbegavate alkohol i počnete da vežbate. Zapamtite, naš život u mladosti kreira zdravlje u starosti!
PROČITAJTE JOŠ: