Kako bi izbegli da im u tanjiru završi trula govedina iz Argentine i Brazila ili zamrznuto meso kom je u EU istekao rok trajanja, kupcima stručnjaci savetuju da kupuju sveže meso u proverenim domaćim kasapnicama!
Na tržište Srbije uvozi se zamrznuto meso pred istekom roka trajanja zato što domaći propisi dozvoljavaju da ono bude zamrznuto duže nego u zemljama EU. Kupcima iz Srbije prodaju ga budzašto jer im se to više isplati nego da ga uništavaju, tvrdi za Kurir Slobodan Stanojević iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije.
- Naši propisi dozvoljavaju da se smrznuto meso čuva duže nego u zemljama EU i zato postoji mogućnost da se to meso uveze u Srbiju vrlo jeftino, pošto je skupo da se preradi u mesna brašna koja se spaljuju - kaže Stanojević.
Koliko je kontrola uvoza i prometa mesa u Srbiji problematična bili smo svedoci i pre dve godine, kad se na tržištu Srbije našlo meso zamrznuto još davne 1982. godine, a u prodaji su otkrivane čak i crkotine.
Poslednji slučaj zaplene 23 tone mesa švercovanog iz Brazila, preko Kosova i Metohije i Raške, koje je trebalo da završi u jednom preduzeću u Ćupriji, samo je još jedan u nizu skandala.
- Veterinarske i carinske službe kontrolišu legalni uvoz, dok je nelegalni, ako pređe granicu i uđe u zemlju, u nadležnosti policije. Meso može da uđe u zemlju s papirima za tranzit, a usput se negde istovari. Građani nikako ne mogu biti sigurni da li je neko meso prošlo kontrolu i zato im savetujem da kupuju domaće sveže meso u domaćim kasapnicama. Inspektori ne mogu da kontrolišu sva mesta u prometu u zemlji, već samo pojedinačne pošiljke do nekoliko stotina kilograma mesa. Zato sistem mora da kontroliše uska mesta, pre svega mesto proizvodnje na farmi - ističe Stanojević i dodaje da kupac nikako ne može znati da li meso sadrži hormone ili ne.
Goran Papović iz Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača ističe da je najveći problem "meka" granica s Kosovom, zbog čega niko sa sigurnošću ne može da kaže da jedemo kvalitetno meso.
- Trebaju nam imena i prezimena onih koji švercuju meso i onih kojima je ono namenjeno. Nikad nismo saznali gde je završilo meso iz Argentine koje je švercovano pre nekoliko godina. Potrošačima ne znači ništa što je meso uništeno ako ne znaju ko je to uvozio i za koga. Meso iz robnih rezervi u Evropi se čuva šest meseci, a kod nas godinu dana. Ako je meso zamrznuto pa odrmrzavano, ono nije za upotrebu nego za stočnu hranu - kaže Papović i dodaje da je problem ogroman broj mesara jer u toj poplavi nema kvaliteta.
Kurir.rs/Slavica Tomčić
Foto: Profimedia