SRPSKI GLUMAC VRATIO SE NA SELO I NIJE GA SRAMOTA DA NOSI GUNJ I UZGAJA KOZE: Želeo sam da pomognem roditeljima kako bi od poštenog SELJAČKOG RADA mogli da žive! SAD GA ZNA CELI SVET!

Printscreen

GlumacNenad Jezdić na svom imanju u Zabrdici gaji voće i pravi vrhunsku rakiju, dok se Branko Janković posvetio drugoj vrsti proizvodnje koja je njegova velika strast - kozarstvu.

Bukvalno između dve pozorišne predstave ili snimanja, Janković iz Beograda juri do Gunjaka da roditeljima pomogne u brizi o kozama, ali i da organizuje preradu mleka od kojeg prave ne samo sir i kajmak, već i surutku u prahu, koju prodaju na četiri kontinenta.

- Živo je u ovom periodu godine na farmi na kojoj imamo 150 koza, jer se one jare, na svet dolaze mladi jarići. Već stotinu se ojarilo u mom prisustvu. Ovaj posao me, zapravo, najlepše odmara i ispunjava između napornih proba. Želeo sam da pomognem roditeljim, kako bi od napornog i poštenog seljačkog rada počeli i da zarađuju. Tako mi nije teško da budem ovde ni kada su poljski radovi, od oranja do košenja i baliranja sena, dok sam marketing preuzeo na sebe. Pošto je roba sve traženija, povećali smo broj koza i izvesno je da ćemo farmu još povećavati - priča Branko.

Printscreen 
foto: Printscreen

Iako je upotreba kozjeg mleka i sira u ishrani neuporedivo manja u odnosu na kravlje mleko i sir, proizvodi iz domaćinstva Jankovića, koji su već prepoznati kao zdrava hrana, veoma su traženi na domaćem tržištu.

- Ova surutka je lekovita i pomaže deci koja su obolela od bronhitisa ili imaju lošu krvnu sliku i slab imunitet. Konzumiraju je i sportisti, s obzirom na to da obiluje vitaminima, proteinima i aminokiselinama. Jedna merica liofilizovane surutke jednaka je decilitru sveže nepasterizovane, ali ovaj proizvod iz kojeg je u procesu liofilizacije izvučena voda garantuje da su sačuvani svi hranljivi sastojci. Sve, naravno, počinje od mleka. Koze hranimo senom sa obližnjih planina u kojem je čak 180 različitih biljaka, poput onih lekovitih kao što su divlja nana, kantarion i hajdučka trava, pa se sve to prenosi i na mleko - objašnjava glumac i farmer.

Iako izgleda da je posao dosta lakši od zemljoradnje, pogotovo jer su Brankove alpine jedne od najmlečnijih rasa i nisu zahtevne za gajenje, on objašnjava da ni početak biznisa u kozarstvu nije lak.

- Pre svega, ne treba dozvoliti da se sirovina proda za malo novca. Sa gotovim proizvodom i dobrim brendom može mnogo više da se zaradi. Sela u valjevskom kraju su opustela, a gazdinstva su jeftina, tako da svako sa voljom i idejom može sebe da pronađe, da radi i zaradi - poručuje Janković.

Printscreen 
foto: Printscreen

Kurir.rs/Puls/Foto Printsceen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: