OBEĆANJE VLADE SRBIJE Penzionerima dogodine dve jednokratne pomoći

Nebojša Mandić

Penzioneri sa najnižim primanjima sledeće godine mogu da očekuju jednokratnu novčanu pomoć, i to dva puta, u martu i oktobru, a iznos dodatka na penzionom čeku mogao bi da iznosi oko 7.000 dinara, preliminarni je dogovor predstavnika vlasti s penzionerima.


- To su obećanja iz Vlade i ubeđen sam da će to tako biti. Sredstva će sigurno biti obezbeđena jer je finansijska situacija pozitivna i u tom smislu očekujem primenu Zakona o PIO da penzioneri sa penzijama manjim od 34.000 dinara, koji su najbrojniji, na proleće i jesen uz penziju dobiju i jednokratnu pomoć. Nadam se da će to biti u martu i oktobru - izjavio je za Kurir Momo Čolaković, narodni poslanik PUPS.

Kurir 

Uzimajući u obzir poboljšano stanje u državnoj kasi, on očekuje da će primanja svih penzionera u narednoj godini biti povećana, odnosno usklađena sa rastom inflacije i BDP, kako je to predviđeno zakonom.


- Pošto bi jednokratna pomoć siromašnim penzionerima bila isplaćena iz republičkog budžeta, prihodi Fonda PIO biće stabilni i veći s obzirom na povećanje doprinosa iz radnog odnosa, što daje mogućnost za usklađivanje penzija - rekao je Čolaković.


Vasilije Belobrković, zamenik predsednika Saveza penzionera Srbije, ističe da čak 1,4 miliona penzionera prima manje od 35.000 dinara mesečno, a da najveći broj penzionera, čak 21,6 odsto, živi u bedi sa penzijom ispod 15.000 dinara.
- Država treba da pomogne siromašnim kategorijama penzionera i Savez penzionera Srbije nema nijedan razlog da ne veruje obećanjima Vlade - istakao je Belobrković za Kurir.


Svi srpski penzioneri su jednokratnu pomoć poslednji put dobili u novembru 2017. godine, i to po 5.000 dinara, a za to je iz državne kasne bilo izdvojeno 8,85 milijardi dinara.

STATISTIKA

80,4 odsto penzionera prima manje od 35.000 dinara mesečno
21,6 odsto penzionera prima do 15.000 mesečno
1,7 miliona penzionera ima u Srbiji
181,4 milijarde dinara iz budžeta za 2019. biće transferisano Fondu PIO

(Kurir/S. Đ.)