KAKO DA POSTITE PRAVILNO BOŽIĆNI POST: Ovi dani su na vodi, a evo kada se jede riba! ŠTA SVE MOŽETE DA JEDETE (POSNI MENI)

Profimedia

Počinje Božićni post koji traje 40 dana. Po strogosti ovaj post se može uporediti sa apostolskim.

Profimedia 
foto: Profimedia

U toku celog ovogа postа ne jedemo meso, beli mrs i jаjа. Ulje i vino su dozvoljeni svim dаnimа osim srede i petkа koji se poste „nа vodi". Ribа se jede svаke subote i nedelje kаo i nа Vаvedenje Presvete Bogorodice, čаk i аko prаznik pаdne u sredu ili petаk. Poslednjа nedeljа Božićnog postа posti se strožije, bez upotrebe ribe, а po mogućnosti „nа vodi". Nа Bаdnji dаn se ne upotrebljаvа ni ulje ni vino, već se obаvezno posti „nа vodi".

Posni meni na vodi:

Posna jela na vodi predjela

- Biljna supica – kuvano povrće sa začinima

- Potaž od povrća – brokoli, šargarepa, karfiol

- Paradajz čorba sa posnim testeninama

- Sveže salate i salate od kuvanog povrća (kuvani kukuruz i grašak, sveži luk, paradajz, paprika i začini)

Profimedia 
foto: profimedia

- Razne mešane salate – npr, pasulj i sveža paprika sa kiselim krastavcima, lukom, soja sosom

- Semenke kao začin i dodatak: leblebije, suncokret, bundeva, lan, susam,

- Turšija u raznim oblicima, kiseli kupus, pečene paprike, maslinke

-Kačamak, palenta, tortilja na vodi (peče se u tiganju na malo voska umesto ulja)

- Hleb – kupujte samo najobičniji hleb i hleb gde piše sastav, jer su svi specijalni hlebovi mahom mrsni (imaju surutku u sebi)

- Razni sendviči – kifla, tofu sir ili tofu namaz, pečena paprika, svež luk, peršun, origano

- Začini, sirće, soja sos, paradajz pasta

Profimedia 
foto: Profimedia

Napomena: sojino mleko (pirinčano, ovseno, od prosa) nije na vodi, jer ima masnoće u sebi.

Posna jela na vodi – glavna jela

- Testenine sa kečapom i povrćem – špageti, makaroni, rezanca (proverite samo da su testenine posne, bez jaja)

- Pečeni krompir i krompir pire na vodi

* Pečeni punjeni paradajz sa pirinčom i bosiljkom

- Variva – pasulj, grašak, boranija, bez uljane zaprške, može se zgusnuti varivo brašnom, krompir pireom, pirinčom

Profimedia 
foto: Profimedia

- Kuvana žita kao čorba, varivo ili samostalno kao salata - pšenica, proso, ječam

- Pirinač kao rizi bizi sa povrćem i pečurkama

- Grilovani patlidžan, tikvice, pečurke

- Tofu sir kao svež ili grilovan

- Tofu namaz na vodi

- Sejtan ili pšenično meso

- Sojine ljuspice i sojini komadići kao dodatak varivima

Posna jela na vodi – deserti

- Musli od ovsenih pahuljica sa voćem i sa sokom (bez čokolade)

- Koštunjavi plodovi: orasi, lešnik, bademi, brazilski orah

- Žito sa orasima (bez bilo kakvog šlaga)

Printscreen 
foto: Printscreen

- Domaći džem, slatko, med, med sa orasima, ratluk,

- Kompot od voća

- Sveže voće i sušeno voće

- Sutlijaš sa cimetom

Profimedia 
foto: profimedia

Kurir.rs/Bašta Balkana/Foto Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: