Saveti

TANJIR PASULJA NEDELJNO SMANJUJE ŠANSE ZA 5 OZBILJNIH BOLESTI: Nutricionista sad otkriva 2 PROVERENA TRIKA da se više NE NADIMATE od njega!

Foto: Profimedia

Pasulj je jedna od namirnica na kojoj su generacije i generacije Srba prehranjene, jer ako nečeg nije falilo u burnoj istoriji naše domovine, obojene ratovima i siromaštvom, to je ovo povrće. Nije tajna da je pasulj povrće od koje se mogu napraviti izdašni i ukusni obroci, ali pored široke primene u gastronomiji, on je i veoma, veoma zdrav, a toj činjenici posvećuje se sve više pažnje.


Nedavno su istraživači pri Harvardovom centru za zdravlje utvrdili da ishrana bogata pasuljom može da smanji rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Naime, studije su pokazale da žene koje konzumiraju pasulj bar jednom nedeljno imaju 24 odsto manje šanse da dobiju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog creva.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

Najnovije istraživanje sa Univerziteta u Torontu sprovedeno je na 120 ispitanika koji boluju od dijabetesa tipa 2, a pokazalo je da je redovan unos pasulja izvrsno rešenje za snižavanje krvnog pritiska, ali i dobar izbor u niskoglikemijskoj dijeti. Razgradnja pasulja sprečavala je prebrz rast nivoa glukoze u krvi nakon obroka.

Nije na odmet znati i da je pasulj energetski veoma vredna namirnica, koja je bogata brojnim mineralima i vitaminima od ključnog značaja za naš organizam, a o tome smo popričali i sa nutricionistom.

"Ova mahunarka sadrži većinu esencijalnih aminokiselina, a u kombinaciji sa žitaricama (na primer - prosom, ovasom ili integralnim pirinčem) daje kompletne proteine, što svi čija je ishrana bazirana na biljnoj hrani dobro znaju i koriste. Pored proteinskog sadržaja, pasulj nudi i visok sadržaj gvožđa, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i cinka, te je i po mineralnom statusu blizak hrani životinjskog porekla. Dobar je izvor B vitamina (od kojih najviše folne kiseline, B2, B3 i B6). Kako bismo sačuvali vitamine B kompleksa, treba naglasiti da nije dobra navika dodavanja sode bikarbone kako bismo ubrzali proces kuvanja, pošto se na taj način smanjuje sadržaj vitamina B. Visok sadržaj vlakana zadužen je za dobru probavu i preventivno deluje na kancer debelog creva", objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.


sagovornica ističe i kako postoji rešenje za najčešći problem koji se javlja prilikom konzumacije pasulja - nadimanje.

Foto: Profimedia
foto: Profimedia

"Često se žalimo da nam je pasulj težak za stomak i varenje, da izaziva nadutost i neprijatnost. U tom slučaju valja obratiti pažnju na proces pripreme, te izbeći svaku zapršku, dodavanje previše masnoća i kombinacije sa mesom. Možete dodati i kesicu čaja od nane u vodu u kojoj kuvate pasulj, a jelo začiniti kimom, komoračem i drugim karminativnim začinima kako biste predupredili svaki neprijatan osećaj koji se može javiti. Ako je pasulj i dalje "težak" za vaš stomak, ispasirajte ga i napravite pire, na taj način olakšaćete varenje svom stomaku", zaključuje Olajdžija.

Kurir.rs/Žena/Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: