AMERIČKI AMBASADOR U ZAGREBU O PRODAJI F-16: Bar dve godine smo upozoravali Izrael i Hrvatsku, ova transakcija će potrajati!

Profimedia

Američki ambasador u Hrvatskoj, Robert Kohorst, danas je komentarisao zastoj sa kupovinom borbenih aviona F-16.

Podsećamo, kupovina borbenih aviona F-16 zapela je nakon što su Sjedinjene Države odlučile da odlože davanje odobrenja Izraelu za prodaju borbenih aviona F-16 Hrvatskoj. Naime, Izrael je F-16 modifikovao, a obzirom da se radi o borbenim avionima proizvedenima u SAD-u, Amerika mora dati odobrenje za prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Kohorst je danas odgovarao na pitanja novinara o poslu koji je zapeo zbog američkog otezanja, pa su ga tako novinari pitali je li SAD zadnje dve godine upozoravala Izrael na potrebne tehničke specifikacije aviona, i da li je Hrvatska bila svesna problema koji se mogu pojaviti zbog toga.

"Ne znam da li smo ih "upozoravali". Poslednje dve godine smo objašnjavali proces. Hrvatska je bila svesna toga, Izrael je bio svestan toga. I sad prolazimo kroz to. Verujem da će se sve rešiti i da će se transakcija završiti. Želeo bih da ohrabrim sve strane i poručim im da budu strpljivi, da bi ovo sve moglo još malo da potraje, ali važnije je da sve ispadne dobro nego da ispadne brzo", poručio je Kohorst.

Prema američkim pravilima, vojna oprema proizvedena u SAD koju je kupila zemlja-saveznik mora biti dovedena u prvobitno stanje pre transfera trećoj strani, a prodaju mora da odobri Amerika.

Problem je u tome da su Izraelci značajno modifikovali F-16, a hrvatski državni vrh je u više puta ponovio da će Hrvatska pristati samo na avione koje su Izraelci ponudili, dakle bez ikakvih promena.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia