JKP JURI NASLEDNIKE DA NAMIRI DUGOVE Infostan traži pare od 15.000 pokojnika

Zorana Jevtić

U bazi podataka JKP "Infostan tehnologije" evidentirano je oko 15.000 preminulih osoba čije dugove ovo beogradsko preduzeće pokušava da naplati od naslednika nekretnina u kojima su živeli pokojni dužnici.


Iz "Infostana" za Kurir nisu precizirali koliki je iznos potraživanja, ali upozoravaju naslednike da te dugove plate kako im ne bi poslali izvršitelje na vrata.


- Naslednici u malom broju informišu JKP "Infostan tehnologije" i dostavljaju dokumentaciju o nasledstvu nepokretnosti usled smrtnog slučaja korisnika, ali takođe u veoma malom broju izmiruju zaostale, neplaćene obaveze. Upravo zbog toga apelujemo na naslednike nepokretnosti preminulih korisnika da izmire svoja dugovanja upravo kako ne bi bio pokrenut postupak prinudne naplate i kako bi izbegli dodatne troškove postupka - poručuju za Kurir iz "Infostana".


Iz ovog JKP podsećaju da im je identifikacija naslednika olakšana od 1. jula, kada je propisana obaveza Službe za katastar nepokretnosti za dostavljanje svih akata koji se tiču prometa nepokretnosti (ugovora o kupoprodaji, ugovora o poklonu, rešenja o ostavini i sl.).


Advokat Ivan D. Ninić potvrđuje da su prema Zakonu o nasleđivanju naslednici dužni da izmire dugove ostavioca, ali samo do visine vrednosti nasleđene imovine.

- Ovde se gledaju ukupni dugovi pokojnika - za "Infostan", struju, prema bankama i sve ostalo, pa ako je ta suma veća od vrednosti nasleđa, naslednici ne moraju da je namire. Ovo je, međutim, redak slučaj - navodi Ninić i napominje da naslednici mogu da umanje nasleđene dugove za "Infostan" ili druge komunalne usluge jedino ako su zastareli, odnosno stariji od godinu dana:
- Otuda je bitno da naslednici prvo uđu u strukturu tih dugova, utvrde šta je glavnica, šta kamata i kada je dug nastao. Ako je neki račun stariji od godinu dana, a "Infostan" nije pokrenuo postupak naplate, onda naslednik mora da uloži prigovor zastarelosti sudu kako bi taj dug bio izbrisan. Ovaj prigovor mora se iskazati blagovremeno, po prijemu prvog obaveštenja ili drugog dokumenta o naplati i izvršenju.


On upozorava da se u praksi pokazalo da komunalna preduzeća i izvršitelji pokušavaju da naplate i zastarele dugove, računajući na neukost i neobaveštenost dužnika kako da to spreče.

ČINJENICE
Odgovornost naslednika za dugove

- Naslednik odgovara za ostaviočeve dugove do visine vrednosti nasleđene imovine
- Naslednik koji se odrekao nasleđa ne odgovara za ostaviočeve dugove
- Dugovi se među naslednicima dele srazmerno njihovim naslednim delovima

STATISTIKA

44.701 predlog za izvršenje podneo "Infostan" 2016.
43.004 predloga za izvršenje podneo "Infostan" 2017.
35.000 Beograđana dobilo opomenu pred utuženje 2018.

(Kurir/Sanja Đorđević)