PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR O KOSMETU: Albanija je potkupila velike sile, hoće da zauzme našu SVETU ZEMLJU! Hoće da nam otmu svetinje

Beta

Na Kosovu i Metohiji čine ono što zdrav razum ne može da prihvati. Ta želja za proširenjem na račun Srbije, Srba i srpske države ne može nikada biti prihvaćena

Sveti arhijerejski sabor je na svom jesenjem zasedanju potvrdio stav prema Kosovu i Metohiji koji je dat u maju i stav naše crkve prema Kosovu i Metohiji je nepromenjiv, poručuje patrijarh Irinej.


Prvi čovek Srpske pravoslavne crkve u intervjuu za Kurir osvrnuo se i na odnos velikih sila prema pitanju južne srpske pokrajine.

- Nažalost, radi nekakvih interesa Albanija je postala miljenik mnogih država, i Amerike i velikim delom Evrope. Zašto je to tako, koji su razlozi i koji su njihovi interesi, to je veoma važno znati. Svakako da imaju neke interese, ili su ih na neki način potkupili Albanci, a znamo kako se to danas radi, pa su na taj način stekli njihovo poverenje i njihovu zaštitu, njihovu pomoć. Danas Albanija i Šiptari na Kosovu i Metohiji čine ono što zdrav razum ne može da prihvati.


Zašto baš svi ćute?


- Nažalost, Evropa to sve vidi, mnogi se iščuđavaju i sažaljevaju taj slučaj, ali niko ništa ne preduzima da spreči takav način širenja jedne male države koja hoće da se proširi zauzimanjem naše najsvetije teritorije, koja nikada nije bila kolonija nego je bila matična srpska zemlja, na kojoj su se odigrali krupni događaji iz istorije srpskog naroda. Sve što je pozitivno i vredno za Srbiju i srpski narod imalo je svoj početak na Kosovu i Metohiji, tamo se razvijalo: i država, i zakonodavstvo, i prosveta, i kultura, tamo su naše najveće svetinje...


I hoće da nam otmu svetinje....


- Mi to nikada ne možemo prihvatiti i dužni smo da svim svojim silama, a pre svega jednim ljudskim načinom i ljudskom metodom, da branimo tu našu svetu zemlju, te naše svetinje, koje žele da uzmu i proglase nekakvim „kosovskim svetinjama“ - a to nisu kosovske, to su srpske svetinje, svetinje naše crkve i našega naroda. Oni traže da im se to pokloni, da to učini i Srbija i srpski narod. To mi nikada i ni pod kojim uslovima ne smemo učiniti. Dužni smo to braniti na human i ljudski način, poštujući sve i svakoga, ali pre svega poštujući sebe, svoju istoriju i svoju kulturu. Ta želja za proširenjem Albanije na račun Srbije, Srba i srpske države ne može nikada biti prihvaćena.

Okuplja narod
CRKVA ODRŽAVA NAŠU DIJASPORU

Kakav je odnos SPC s vernicima u inostranstvu?

- Našu dijasporu održava crkva. Da nije crkve, mi ne bismo imali organizovanu dijasporu, crkva organizuje i okuplja narod. Gde god sam bio, crkve su bile male da prime sav naš narod koji me je dočekivao. Naš narod u rasejanju sabran je oko svoje crkve.

(Kurir.rs/E.K. /Foto: Dado Đilas)