SUKOBIO SE SA KOLEGOM, TUŽIO ŠKOLU ZA MOBING, PA SAD ISPAŠTA: Bivši nastavnik niške škole Sveti Sava štrajkuje glađu ispred Suda

Južne vesti/J.V

Pošto živi od socijalne pomoći, Nišlija Živadin Disić zatražio je od Višeg suda da ga oslobodi plaćanja taksi od gotovo 275.000 dinara, nastalih jer je tužio za mobing Osnovnu školu "Sveti Sava" u kojoj je nekada radio. Međutim, odobreno mu je samo plaćanje na 6 mesečnih rata, zbog čega je ovaj Nišlija po četvrti put otpočeo štrajk glađu ispred Suda u Nišu, pošto se na ovakav vid protesta već odlučivao kada mu je pre 4 godine oduzeta dozvola za rad.

Ovog puta, razlog su takse koje su nastale, priča Disić, jer nije dobio tužbu za mobing, upućenu niškoj školi “Sveti Sava”. Kako se vidi na dokumentima koje je pokazao novinarima, pozivajući se na to da nema posao godinama, živi od socijalne pomoći koja iznosi nešto manje od 8.000 dinara mesečno i ima stan koji je pod hipotekom, Disić je zatražio oslobađanje od plaćanja taksi još 2017. godine.

- Zlostavljali su me godinama u školi i na kraju su mi smestili otkaz. Ja sam zbog toga tužio, ali dobro, Sud kako radi neka radi, nije bitno. Ovde je sada problem što Sud hoće da mi naplati sudsku taksu, koja je nenormalno visoka, a ja nemam od čega da platim, jer me je ova država dovela u situaciju da 4 godine ne radim već - ispričao je Disić.

Shutterstock 
Ilustracijafoto: Shutterstock

Sud je nedavno doneo rešenje da Nišlija mora da plati ove takse, uz izmenu da to može učiniti na 6 mesečnih rata.

Sud smatra da omogućavanje plaćanja takse u više rata neće uticati, tj ugroziti materijalnu egzistenciju tužioca - piše u rešenju koje je Disić pokazao novinarima.

Od 10 sati se ovaj Nišlija nalazi ispred suda, ali navodi da niko tokom dana nije sišao da razgovara za njim. Da nastavi sa štrajkom, kaže, planira sve dok mu ne ispune zahtev.

- Ovde sam od 10 sati, tako sam prijavio policijskoj upravi i to moram da poštujem. Malo je hladno, ali još uvek sam dobro, mogu da izdržim nekoliko dana sigurno - kaže Disić.

Podsetimo, Nišlija je u žižu javnosti dospeo pre 4 godine, nakon sukoba sa kolegom u Osnovnoj školi “Sveti Sava”. Tada mu je oduzeta licenca, zbog čega je u dva navrata štrajkova glađu ispred Vlade Srbije, a potom još jednom, jer oni koje smatra krivcima što je otpušten, nisu kažnjeni.

(Kurir.rs/Južne vesti, M.Jovanović)