Špageti, taljatele, makaroni, školjkice, rezanci... Nije ni važno u kom je obliku, testeninu uvek volimo da vidimo na trpezi, a još više da je u slast pojedemo!
Ako želite da vaša testenina uvek bude besprekorno pripremeljena - da nije bezukusna, gnjecava ili da se ne raspada, morate da vodite računa o sledećim greškama, koje se najčešće ponavljaju.
Šerpa za kuvanje nije dovoljno velika
Manji lonac za kuvanje deluje kao bolji izbor je ćete koristiti manje vode koja će tako brže prokuvati, pa će i sama testenina brže da se skuva. Ipak, ovo je pogrešna odluka; testenini je potrebno više prostora i vode kako bi se ravnomerno skuvala, u suprotnom krajnji rezultat biće polovično skuvana, prilično lepljiva testenina.
Ne solite vodu u kojoj se kuva testenina
Ako propuštate ovaj korak, grdno grešite! Dodavanje soli u vodi u kojoj se testenina kuva znatno poboljašava ukus, a ne morati brinuti - testenina svakako neće upiti svu količinu soli.
Dodajete ulje u vodu u kojoj se kuva testenina
Ovo je najčešća greška koju ljudi prave, a uprkos tome što je istina da ovaj trik deluje tako da se komadići međusobno ne zalepe, on to radi u preteranoj meri. Naime, potrebno je da testenina bude bar malo lepljiva, kako bi se sos zadržao na njoj.
Slepo pratite uputstvo sa pakovanja
Nemojte uvek poštovati vreme kuvanja koje je navedeno na pakovanju, reč je o okvirnoj minutaži koju treba da menjate u zavisnosti od toga da li želite al dente testeninu, ili onu mekšu. Ako vam je cilj da bude al dente, sklonite šerpu bar 2 do 3 minuta ranije sa ringle, dok je ostavite da se kuva nešto duže ako hoćete da se topi u ustima.
Ispirete testeninu nakon kuvanja
Kada tek skuvanu testeninu stavite pod mlaz vode, lepljivi skrob koji se ispustio tokom kuvanja će potpuno nestati, pa se sos neće zalepiti za testeninu na pravi način. Zato je ispravan potez sveže skuvanu testeninu odmah ubaciti u sos i dobro promešati.
Kurir.rs/žena/Foto Profimedia
POGLEDAJTE BONUS VIDEO: