SAVETI KUVARA
SVI PEREMO PIRINAČ PRE KUVANJA, A TO NIKAKO NE SMEMO DA RADIMO: Samo u ove 2 SITUACIJE treba ga KRATKO proprati i dobro očistiti!
Domaćice su nekada odvajale zrno po zrno pirinča, a onda ga dobro prale u nekoliko voda pa tek stavljali da se kuva.
Međutim, prama rečima kuvara, to i nije dobar potez jer se tako menja ukus, ali se ispire i skrob koji čini da rižoto bude kremast.
Sa druge strane, ovo pravilo ne važi uvek - savetuje se da pirinač dobro operete ako ga kupujete u rinfuz obliku u prodavnicama zdrave hrane.
Takođe, obavezno operite pirinač i kada primetite da je preterano beo jer se u proizvodnji nekada zrna mešaju sa mlevenim pirinčanim brašnom kako bi proizvod bio belji, ali je dovoljno da se opere samo jednom pre kuvanja.
Foto: Profimedia
Kurir.rs/Foto Profimedia