MILENA RADULOVIĆ KAO MEDICINSKA SESTRA ZA VREME BOMBARDOVANJA: I dan-danas pamtim zvuk sirene!

Nebojša Babić

Pred glumicom Milenom Radulović je velika premijera filma "Balkanska međa", koja će se održati 19. marta u Sava centru, na 20. godišnjicu bombardovanja Srbije. Ova akciona drama inspirisana je stvarnim događajem koji se odigrao 12. juna 1999, kada je bataljon ruskih padobranaca zauzeo aerodrom "Slatina" u Prištini. Milena je za Kurir podelila utiske sa snimanja, kao i kako je u ulozi medicinske sestre izdržala u muškom ratnom filmu, ali i o iskustvu koje nosi iz serije "Pet", koja se emituje na RTS.

Nebojša Babić 
foto: Nebojša Babić

U filmu "Balkanska međa" tumačite lik medicinske sestre Jasne. Šta vam je bilo najteže da savladate pre početka snimanja?
- Pre početka snimanja - ruski, jer iako smo imali prevodioca, želela sam da mogu direktno da komuniciram s rediteljem i partnerom. U tom trenutku sam već godinu i po učila jezik, ali nisam navikla da ga govorim ceo dan i slušam instrukcije na ruskom. Međutim, to i nije bilo toliko teško, na kraju krajeva, pravi izazovi su se pojavili kad je snimanje počelo.

Kako pamtite snimanje filma?
- Kao najznačajnije poslovno iskustvo u životu. Pamtim dugi niz noćnih snimanja, nove ljude i iskustvo rada s Rusima, prijateljstva koja su se formirala tokom tih devet meseci i uopšte druženje i podršku svih kolega. Pamtim i muke koje sam imala s Jasnom i izazove u glumi za koje sam mislila da im nisam dorasla, a zatim sreću i zadovoljstvo kada bih to u šta sam sumnjala izvela, i osećanje da svakodnevno rastem i napredujem tokom procesa snimanja.

Po trejleru bi se moglo zaključiti da je ovo muški film. Koliko u njemu ima prostora za žene, ljubav...?
- S obzirom na to da je "Balkanska međa" ratni film, ima svakako više muških uloga. Pored mene, u filmu igra ruska zvezda Ravšana Kurkova, i mislim da su životne priče te dve žene, Vere i Jasne, vrlo upečatljive, a u takvim životima uvek ima mesta i za ljubav.

Nebojša Babić 
foto: Nebojša Babić

Govorite ruski jezik. Kako ste se zaljubili u Rusiju? Da li je Biković krivac za to?
- Da, intenzivno sam učila ruski tri godine i sada već mogu reći da ga govorim tečno, ali i dalje učim i svesna sam da mogu još mnogo da napredujem. Rusku književnost i kulturu sam zavolela sa 13 godina kroz klasične romane i oduvek sam želela da ga naučim. Kada se rusko tržište otvorilo prema našim glumcima, pre svega preko Miloša Bikovića, a odmah zatim i Nebojše Dugalića i Ivana Bosiljčića, pojavio se još jedan podsticaj za to.

Pamtite li NATO bombardovanje? Šta su vam o ovom periodu istorije pričali roditelji?
- Pamtim, iako sam imala četiri godine. Bombardovanje je počelo na rođendan mog brata od tetke, baš tokom proslave. Pamtim zvuke sirena, kojeg sam se plašila, i klavira, koji je moja mama svirala kad nije bilo struje, a mi smo pevali. Moji roditelji su učinili sve da nas zaštite tokom tog perioda, kako bismo se što manje plašili. Kasnije smo ozbiljnije razgovarali o tome.

Igrate i u seriji "Pet". Kako ste kao glumica branili Sonju, devojku koja spava s muškarcima zbog koristi?
- Glumac je dužan da razume i brani lik koji igra. Sonja ima tešku životnu priču, i pre svega je dobar čovek, tako da mi to nije bilo teško. Mislim da će gledaoci lako zavoleti Sonju.

Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Da li ste pogledali seriju pre emitovanja ili ćete je gledati s publikom? Strepite li?
- Pogledala sam seriju i nimalo ne strepim, već sam ponosna! Ponosna sam na sve svoje kolege, a pre svega na reditelja i scenaristu Balšu Đoga, koji je dao sve od sebe da ova serija bude kvalitetna i inovativna.

Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto: Nebojša Babić