Zbog lošeg roda nema domaćeg crnog luka, a uvozni košta kao suvo zlato, dok jabuka zbog problema sa izvozom ima u izobilju, pa propadaju
Na pijacama u Srbiji cena uvoznog crnog luka je i do osam puta veća od kilograma domaćih srpskih jabuka.
U Nišu se domaće jabuke mogu kupiti za svega 10 dinara po kilogramu, a ista količina crnog luka košta čak 80 dinara. I ranijih godina dolazilo je do nesklada u cenama, ali crni luk nikada nije bio toliko skuplji.
- Ima mnogo faktora zašto je tolika razlika u ceni. Kod nas je luk slabo rodio, pa je uvozni na kvantaškoj skup. Neko i kupi dva-tri kilograma jabuka za pitu i slično, a koliko vidim, mušterije luk pazare po jednu glavicu ili dve - rekao nam je jedan prodavac na zelenoj pijaci u Nišu.
Slično je i u ostalim gradovima Srbije. Na kvantaškoj pijaci u Beogradu kilogram crnog luka košta 70 dinara, dok u maloprodaji na zelenim pijacama cena ide od 80 pa do 200 dinara po kilogramu. S druge strane, jabuke se na pijacama mogu kupiti po ceni od 20 do 100 dinara.
Agroekonomski analitičar Milan Prostran ističe da su niske cene jabuka posledica izuzetno dobrog roda, kao i problema sa plasmanom zbog raznih marifetluka oko izvoza u Rusku Federaciju, dok je, s druge strane, rod crnog luka podbacio.
- Uvoz je usporavalo to što su ruski partneri po mesec-dva proveravali da izvoznici nisu opet napravili neki marifetluk. Drugo, niska cena jabuka posledica je što je cena industrijske jabuke između dva i pet dinara, kao i nedostatak prerađivačke industrije kako bi voće otišlo u sokove i više faze obrade. Kod luka je bila loša godina, a manje ga je bilo i posejano. Manja ponuda na tržištu, veća cena. To je zakon tržišta. Teško je upoređivati proizvode kojima ističe sezona i koji su na visokoj ceni poput crnog luka i krompira, koji će se prodavati još dva meseca, sa jabukama, koje će se prodavati još pola godine - objašnjava Prostran.
Kurir.rs/ M. Smiljković - S. Tomčić
Foto: Shutterstock, Profimedia, Marina Lopičić, Printscreen