Prste da poližeš

Polpete od tikvica

Sastojci:

♦ 1/2 kg tikvica
♦ 4 jajeta
♦ 5 punih kašika brašna
♦ 1 manja glavica crnog luka
♦ 2 čena belog luka
so
biber

Priprema:

Tikvice dobro oprati, pa ih krupno narendati zajedno s korom. Posoliti ih i ostaviti da odstoje petnaestak minuta. Crni i beli luk sitno iseckati, pa propržiti na malo maslinovog ulja. Nakon petnaestak minuta tikvice dobro iscediti. Umutiti jaja, dodati brašno, posoliti i pobiberiti po ukusu. Brašna treba dodati toliko da testo bude malo gušće od onog za palačinke, pa dodati tikvice i proprženi luk i beli luk (smesa mora biti dovoljno gusta da se ne odvaja i razliva).

U dubljem tiganju zagrejati ulje, velikom kašikom vaditi smesu od tikvica i na srednjoj temperaturi peći polpete sa obe strane. Kad dobiju lepu zlatnožutu boju, izvaditi ih na papirni ubrus da se ocedi suvišna masnoća.

Za one koji ne vole masno, polpete se mogu složiti na masni papir i peći u rerni oko pola sata na 200 stepeni, a preko njih može se narendati parmezan ili staviti susam.