NIJE BEZBEDAN

FRANCUSKA ZABRANJUJE UPOTREBU ADITIVA E171 U ISHRANI: Koristi se u mnogim proizvodima koje volimo da jedemo

Foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

Francuska će od 2020. godine zabraniti korisćenje titanijum dioksida kao aditiva u ishrani, nakon što je nacionalna agencija za zdravlje i bezbednost saopštila da nema dovoljno dokaza koji bi garantovali bezbedno korišćenje tog aditiva.

Titanijum dioksid koji je označen kao aditiv E 171, koristi se u različitim proizvodima, uključujući čokolade ili žvakaće gume.

Francuska je 2017. godine naložila detaljnu pretragu te supstance, posle objavljene studije o zdravstvenim efektima titanijum dioksida na životinje.

Prema studiji francuskog Nacionalnog instituta za agrikulturu (INRA), titanijum dioksid prolazi kroz zid creva i dolazi do drugih delova tela životinje.

Iz Nacionalne agencije za zdravlje i bezbednost (ANSES) je rečeno da za sada nema dovoljno dokaza kojima bi se utvrdilo da je navedena supstanca bezbedna za korišćenje u ljudskoj ishrani.

Francuska vlada kaže da će o odluci obavestiti Evropsku komisiju i ostale članice Evropske Unije.

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Profimedia/Ilustracija