Francuska svilena pita ne sprema se dugo, te je idealna za sve one koji vole da pojedu nešto slatk oali ne i da mnogo vremena utroše u pripremu slatkiša. Takođe, malo ko je odoleo čokoladnim zalogajima sa čokoladnim mrvicama!
Sastojci:
Za koru:
230 gr oreo keksa
3 kašike istopljenog neslanog maslaca
Za fil:
260 gr šećera
4 velika jajeta
230 gr čokolade za kuvanje (otopljene)
dve kašičice ekstrakta vanile
140 gr maslaca otopljenog na sobnoj temperaturi
2 kašike slatke pavlake
4 kašičice šećera u prahu
Za preliv:
1 šoljica slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
1 kafena kašičica ekstrakta vanile
čokoladne mrvice ili kakao prah za ukras
Priprema:
Zagrejte rernu na 250 stepeni. Pouljite pleh. Stavite oreo keks u blender i meljite dok ne dobijete prah. Dodajte rastopljeni maslac i promešajte. Smesu utisnite u pleh. Pecite deset minuta. Ostavite da se potpuno ohlade.
U šerpici umutite jaja i šećer. Kuvajte stalno mešajući. Potom dodajte čokoladu i vanilu i mešajte dok smesa ne postane glatka. Ostavite da se ohladi. U drugu posudu mikserom mešajte puter dok ne bude penast. Postepeno dodajte ohlađenu čokoladnu smesu i izmiksujte najvećom brzinom pet minuta.
Izlijte smesu na testo i ravnomerno rasporedite. Ostavite u frižideru šest sati. Preliv napravite uz pomoć električnog miksera. Slatku pavlaku, šećer i vanilu mešajte dok ne dobijete čvrstu smesu. Stavite preko i ukrasite čokoladnim mrvicama ili kako prahom.
Kurir.rs/Klix/Foto: Profimedia