UGOSTITELJI MORAJU DA OBRAZUJU ZAPOSLENE: Konobari će izvlačiti goste iz vatre
Svi zaposleni u ugostiteljskim objektima moraju da idu na protivpožarnu obuku i učestvuju u vežbi evakuacije.
Bezbednost gostiju sada je na prvom mestu u svim kafićima, kafanama, restoranima, hotelima i više se neće dešavati stampedo ka izlazima kada, ne daj bože, u takvim prostorijama izbije požar.
Ovo su najbitnije izmene u radu ugostitelja koje im je doneo Pravilnik tehničkim normativima za zaštitu ugostiteljskih objekata od požara stupivši na snagu 30. marta.
Kako stoji u Pravilniku, svi zaposleni u kafićima, restoranima ili klubovima koji mogu da prime više od 100 ljudi moraju bar jednom godišnje da učestvuju u vežbi evakuacije i upotrebe sredstava za gašenje požara u objektu u kojem su zaposleni. Prema istim informacijama, oni su obavezni da znaju da isključe ventilaciju. O ovome će se voditi striktna evidencija.
Dragan Cvetković, predsednik Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije, kaže za Kurir da svi zaposleni moraju da prođu predviđenu edukaciju.
- Zaposleni moraju da prođu vežbu kako bi u stresnoj situaciji znali da reaguju, jer je neuporedivo kada se o tome uči samo iz literature i vežba u praksi - naglasio je Cvetković.
Prema njegovim rečima, odlično je što se taj pravilnik primenjuje od 30. marta.
- Tako su definisani posebni tehnički uslovi, a vlasnicima je ostavljen rok do 29. aprila da se prilagode. Apsolutno je normalno da svaki ugostiteljski radnik zna kako da pomogne gostima u trenucima kada se događa požar. Ujedno, dobro je što će se voditi i evidencija o obuci svakog zaposlenog, jer je bezbednost svima nama najbitnija - zaključuje Cvetković.
Kurir.rs/Nevena Tomašević
Foto: Profimedia