Jogurt lepinje možete praviti slane ili slatke i poslužiti ih uz slane ili uz slatke priloge sa sirom, kajmakom ili ajvarom, ili pak kao slatku varijantu uz džem ili pekmez, a potpuno će vam zameniti hleb.
Sastojci:
550 g brašna, 300 ml jogurta, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica praška za pecivo.
Priprema:
U dublju posudu staviti jogurt, dodati šećer, sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i izmešati. Postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo.
Testo staviti u kesu za zamrzivač i ostaviti u frižider da odstoji 10 minuta.
Nakon toga, testo premesiti na radnoj površini gde ste prethodno posipali brašno, formirati oblik "valjka", i izrezati na 7 delova.
Svaki dio premesiti formirajući 7 loptica.
Staviti ih i ostaviti da odstoje 5 minuta pa svaku lopticu valjkom razviti u krug, veličine tanjira.
Ulje zagrijati i lepinje pržiti na umerenoj vatri dok ne porumene s obe strane. Gotove lepinje odlagati na papirni ubrus, kako bi se ocedio višak masnoće.
Ako želite manje masnu verziju, možete ih peći u pećnici i tople premazati maslacem, margarinom ili uljem.
Kurir.rs, Atma.hr / Foto: Profimedia